Biserica de lemn „Sf  Gheorghe” – Dragoslavele (© Institutul Național al Patrimoniului)

Bisericile de lemn monument istoric din județul Argeș, cercetate și documentate într-un proiect pilot

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 22 decembrie 2023

Un număr de 28 de biserici de lemn din județul Argeș au fost cercetate și documentate în cadrul unui proiect pilot derulat de Institutul Național al Patrimoniului.

Proiectul Biserici de lemn Argeș, integrat programului Biserici de lemn din Muntenia, derulat de Direcția Programe, Proiecte, Promovare și Metodologii din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, are ca scop promovarea și valorificarea bisericilor de lemn monument istoric, parte dintr-un demers mai amplu de conștientizare și sensibilizare a publicului larg, cu privire la acest patrimoniu vulnerabil, informează un comunicat al Institutului Național al Patrimoniului.

Proiectul ce s-a desfășurat în colaborare cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, a avut ca obiectiv principal cercetarea și documentarea a 28 de biserici. Din totalul acestora, 22 sunt monumente de importanță națională, iar 6 de importanță locală. Cercetarea de teren, desfășurată în două etape, s-a concretizat în documentarea celor 28 de biserici, fiind elaborate fișe minimale pentru fiecare monument istoric.

Bisericile se remarcă prin ineditul planimetriei și motivele ornamentale sculptate în lemn, ce decorează în special pridvorul și intrarea. Tehnica de construcție include în general soclu din zidărie de piatră sau cărămidă, grinzi de stejar îmbinate în coadă de rândunică și acoperiș din șarpantă de lemn cu învelitoare de șiță.

Pictura murală, păstrată fragmentar în unele cazuri, ilustrează scene biblice, moralizatoare, cărora li se adaugă detalii ale vieții cotidiene (vestimentație, elemente din cadrul natural local). Aceste calități artistice au fost evidențiate atât în cadrul descrierilor, cât și prin realizarea unor clipuri de promovare a bisericilor.

Un alt obiectiv important al proiectului vizează valorificarea și promovarea acestor lăcașuri de cult în mediul online, prin mijloace digitale. În acest sens, a fost realizată o hartă web interactivă, ce cuprinde localizare corectă, date istorice și ilustrații.

Toate rezultatele se regăsesc pe website-ul dedicat proiectului bisericidelemn-muntenia.ro.