Procurorul Republicii Franceze, ipoteză inedită: «Cinci companii lucrau la renovarea Catedralei Notre Dame. Toți angajații sunt audiați»
„Cinci companii lucrau la renovarea catedralei. De astăzi, au început audierile angajaților acestor companii.”, a spus procurorul Republicii Francezeîntr-o conferință de presă.
Totuși, acesta consideră că incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost cel mai probabil rezultatul unui accident și nu există niciun semn care să arate că focul a fost pus. „Favorizăm ideea unui accident”, a spus procurorul, adăugând că peste 50 de oameni lucrează la anchetă. Procurorul a explicat că o primă alertă a fost dată la 18.20, apoi a fost o a doua alertă la 18.43, iar focul a fost constatat la nivelul șarpantei.
Incendiul a izbucnit în jurul orei locale 18.50 (19.50 ora României), cel mai probabil în urma unor lucrări de renovare, spun pompierii, care intervin la faţa locului. Potrivit unor imagini difuzat pe reţelele de socializare, flăcările au cuprins întreg acoperişul. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a deplâns un „incendiu teribil“. „Un incendiu teribil este în curs la Catedrala Notre-Dame din Paris. @PompieriiDinParis încearcă să oprească flăcările. Suntem mobilizaţi la faţa locului în strânsă legătură cu @diocezaparis. Invit pe fiecare să respecte perimetrul de securitate“, a scris ea pe Twitter. Nu există informaţii despre victime.
Situată pe Ile de la Cite, în centrul Parisului, Catedrala Notre-Dame este un monument al arhitecturii gotice timpurii. Construcția catedralei Notre-Dame din Paris a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat până în 1345 și s-a terminat odată cu lucrările de pe fațada vestică. Cu toate că proiectul inițial și evoca încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.
În timpul Revoluției Franceze, catedrala a fost profanată și transformată în „Templu al Rațiunii”, însă a revenit la menirea inițială în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801. Napoleon a fost încoronat aici împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.
Catedrala Notre-Dame din Paris era vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, de sărbători sau alte evenimente importante, se ajungea chiar și la 50.000 de vizitatori pe zi.