British Museum (© Pixabay)

Artefacte în valoare de „mai multe milioane de lire sterline”, furate de la British Museum

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 24 august 2023

Numărul artefactelor furate de la British Museum din Londra este de „aproape 2.000”, iar operele de artă care lipsesc din colecțiile instituției au o valoare totală de „mai multe milioane de lire sterline”, potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph.

Săptămâna trecută, British Museum a anunțat că mai multe obiecte din colecțiile sale sunt „dispărute, furate sau avariate” și că mai mulți dintre angajații săi, al căror număr nu a fost precizat, au fost concediați, informează Agerpres.

Muzeul din Londra a intentat un proces împotriva unei persoane în timp ce Poliția britanică a deschis o anchetă, însă nicio arestare nu a fost realizată deocamdată.

British Museum nu a precizat câte dintre artefacte au fost furate și nici nu a făcut precizări despre obiectele care lipsesc, spunând doar că acestea sunt „piese mici”, inclusiv „bijuterii din aur și nestemate sau pietre semiprețioase și sticlă ce datează dintre secolul al XV-lea î.e.n. și secolul al XIX-lea e.n.”.

Specialiștii britanici consideră în prezent că numărul artefactelor furate „depășește cu mult 1.000” și ar fi „aproape de 2.000”, cu o valoare estimată de „mai multe milioane de lire sterline”.

Artefactele nu au fost expuse recent pentru public și erau păstrate într-un depozit, utilizat în principal pentru activități de cercetare și academice, a anunțat muzeul londonez.

Pare „din ce în ce mai probabilă” ipoteza ca muzeul să nu afle niciodată cu exactitate care sunt obiectele ce au fost furate, din cauza „unor lacune din inventarul său”, afirmă Daily Telegraph.

Un expert în antichități ar fi anunțat conducerea muzeului în urmă cu trei ani că anumite obiecte din colecțiile sale sunt propuse spre vânzare pe site-ul eBay, inclusiv un artefact din Roma Antică, estimat de comercianții de artă între 25.000 și 50.000 de lire sterline (32.000-64.000 de dolari), care era propus la prețul de doar 40 de lire sterline (51 de dolari).

Foto sus: British Museum (© Pixabay)

Mai multe pentru tine...