Armata franceză, invitată să participe la parada militară organizată la 9 mai în Piața Roșie din Moscova jpeg

Armata franceză, invitată să participe la parada militară organizată la 9 mai în Piața Roșie din Moscova

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 28 februarie 2020

Rusia a invitat joi armata franceză să participe la parada militară organizată în Piaţa Roşie din Moscova la 9 mai pentru celebrarea a 75 de ani de la "victoria asupra Germaniei fasciste", informează AFP, citată de Agerpres.

"Onorăm profund memoria soldaţilor francezi care au luptat alături de Armata Roşie împotriva unui duşman comun şi vom fi bucuroşi să vedem un contingent francez printre participanţii la parada de Ziua Victoriei", a declarat şeful statului-major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, citat într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării. Generalul Gherasimov, care a îndemnat la un dialog "direct şi deschis" cu Franţa, a făcut aceste declaraţii după o întrevedere în Rusia cu omologul său francez Francois Lecointre. 

Parada militară din 9 mai - dată la care în Rusia este sărbătorită capitularea celui de-al III-lea Reich sau Victoria împotriva fascismului - a devenit în timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin punctul culminant al discursului patriotic promovat de Kremlin. 

În acest an, parada se va desfăşura în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron, în plină apropiere diplomatică de Moscova.