Arhiva completă a lui Albert Einstein va fi postată online
Arhiva completă ale fizicianului Albert Einstein, de la scrisorile de dragoste trimise iubitelor lui până la lucrările ştiinţifice, va fi postată online pentru prima dată, scrieGuardian.
Universitatea Evreiască din Ierusalim, care deţine drepturile asupra documentelor lui Einstein, va scoate cele peste 80.000 de documente din seif, le va fotografia şi le va posta online.
Einstein, câştigător al premiului Nobel şi autor al revoluţionarei teorii a relativităţii, este unul dintre fondatorii Universităţii Evreieşti, căreia i-a donat în 1925 manuscrisul pe care a scris pentru primadată „E=mc2”. Apoi, până la moartea sa din 1955, a lăsat universităţii toate documentele sale plus drepturile de imagine.
Pentru început, Universitatea va posta online 7.000 de fotografii. Apoi, pe parcursul anilor, vor fi încărcate şi celelalte documente.
Printre documente, se numără 14 caiete cu notiţe ale lui Einstein, sute de scrisori, dar şi demonstraţia teoriei relativităţii. În plus, vor fi postate online mai multe scrisori ale fizicianului către mama sa bolnavă, dar şi corespondenţe cu fanii, care îi sugerau să se tundă.
În plus, un document publicat în premieră neagă ideea conform căreia Einstein şi-ar fi ascuns originile evreieşti şi aceasta ar fi fost dezvăluită când Hitler a ajuns la putere. „În ciuda mentalităţii mele internaţionale, mă simt obligat să îmi apăr cât pot semenii persecutaţi”, scria Einstein în respectivul document.
Roni Grosz, curatorul arhivelor, spune că din documentele mai puţin cunoscute reiese faptul că Einstein era nemulţumit că evreii est-europeni refugiaţi în Germania nu pot studia la universitate, astfel că a înfiinţat Universitatea Evreiască.
De asemenea, Grosz a precizat că va fi publicat şi carnetul de note al lui Einstein, pentru a demonta mitul conform căruia acesta ar fi rămas repetent. În plus, scrisorile pe care şi le trimitea cu alţi fizicieni, la doar 20 de ani, vor arăta cât de avansate erau cercetările sale la o vârstă atât de fragedă, notează curatorul.
În plus, documentele dovedesc şi preocupările sociale ale lui Einstein, în ceea ce priveşte drepturile afro-americanilor, conflictul dintre arabi şi evrei sau problemele nucleare.