image

Antichităţi romane, expuse la Muzeul Luvru

Antichităţi romane provenite din cea mai mare colecţie privată din Italia - un portret al împăratului Hadrian, statui ale zeiţei Afrodita şi sarcofage - sunt prezentate la Paris în apartamentele restaurate ale reginei Ana de Austria de la Muzeul Luvru din Paris, informează Agerpres.

Acea colecţie italiană, din care o mică parte este expusă la Luvru începând de miercuri până pe 11 noiembrie, este cea a prinţilor Torlonia. Această familie nobilă, cu origini în regiunea franceză Auvergne şi oraşul Roma, s-a îmbogăţit administrând averea papală.

Numele acestei colecţii excepţionale nu va spune probabil nimic publicului larg, însă ea este una dintre cele mai mari colecţii private de marmură antică din lume.

Colecţia a fost dezvăluită, începând din 2020, în mai multe expoziţii temporare în Italia.

"Este un eveniment să putem arăta aceste opere publicului francez şi internaţional", a declarat Cecile Giroire, curatoarea generală a expoziţiei.

Muzeul Luvru din Paris, care primeşte aproape 9 milioane de vizitatori în fiecare an, a ales ca spaţiu expoziţional apartamentele recent restaurate ale reginei Ana de Austria, mama lui Ludovic al XIV-lea, supranumit "Regele Soare".

Cele şase camere spectaculos decorate au fost supuse unei renovări complete, care a început în 2022. Această aripă găzduieşte de obicei colecţii permanente de sculpturi antice.

Creaturi mitologice, bestiare, sarcofage, busturi şi statui imperiale din colecţia Torlonia sunt de acum prezentate alături de antichităţile de la Luvru.

Mai multe pentru tine...