Analiză BBC: Succesele armatei Ucrainei nu înseamnă o victorie iminentă  Liderii occidentali, prea optimişti în ceea ce priveşte desfăşurarea războiului jpeg

Analiză BBC: Succesele armatei Ucrainei nu înseamnă o victorie iminentă. Liderii occidentali, prea optimişti în ceea ce priveşte desfăşurarea războiului

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 aprilie 2022

O analiză BBC precizează că războiul din Ucraina a luat prin surprindere întreaga lume, inclusiv conducerea de la Moscova, care nu a putut finaliza ceea ce şi-a propus. Totuşi, liderii occidentali sunt prea optimişti, iar momentan este prea devreme să spunem că Ucraina a câştigat, relatează adevarul.ro.

Un istoric militar a precizat chiar că nu ştie niciun precedent în care o putere majoră precum Rusia invadează o ţară şi eşuează atât de vizibil Totuşi, în Ucraina, lucrurile stau diferit, oamenii nefiind atât de încrezători. Majoritatea cred că se află într-un război de durată care se va încheia cu înfrângerea clară a Rusiei sau când Vladimir Putin va decide că a cucerit destul teritoriul ucrainean şi va vorbi de o victorie. Tocmai din acest motiv, politicienii ucraineni, începând cu preşedintele Volodimir Zelenski, sunt furioşi şi condamnă măsurile lente ale occidentului, cât şi faptul că echipamentele militare pe care ţările NATO le livrează, ajung greu. „După părerea mea, în Occident există o politică de standarde duble şi de laşitate. Este laşitate să să nu iei nicio poziţie. Iar laşitatea duce la tragedii”, a spus guvernatorul din Liov, Maksim Kozitski, un apropiat al lui Zelenski. Există un sentiment persistent în Ucraina că NATO nu acţionează suficient de mult şi de repede. Ucrainenii cred că Occidentul este îngrijorat că, dacă va furniza prea multe arme de înaltă calitate, Putin va folosi acest lucru ca pretext pentru a ataca teritoriul NATO şi că ar putea izbucni un război mult mai larg, scrie BBC.

Kristina Kvien, însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, a spus că SUA şi aliaţii săi încearcă să livreze echipamentele militare şi armele cât mai repede posibil. Ea adaugă că, guvernul de la la Kiev va dori din ce în ce mai multe arme livrate şi mai rapid. SUA iau în considerare furnizarea de arme anti-navă pentru a contracara bombardarea oraşelor şi oraşelor de-a lungul coastei de la Odesa spre est. Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, cere liderilor occidentali arme grele pentru ca soldaţii să poată contracara forţele ruse care trec de pe frontul de la Kiev spre Donbas, în est. El precizează că această etapă a luptei va fi mult mai grea şi mai provocatoare pentru ucraineni. Politicienii de rang înalt sunt îngrijoraţi că Ucraina va pierde mai mult teritoriu în faţa Rusiei. Şi, ca şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ei cred că acest război ar putea dura mult timp.