Adevărul Live, ora 11.00: Sentinţă în procesul lui Vişinescu! Ce urmează?
Primul comandant de penitenciar din perioada comunistă, Alexandru Vişinescu, şi-ar putea afla sentinţa, vineri, la finalul unui proces anevoios şi, paradoxal, foarte controversat. Se cuvine să ne întrebăm:ce urmează? Despre primul proces al unui torţionar comunist, proces deopotrivă mediatic şi juridic, vorbesc, la Adevărul Live, de la ora 11.00, istoricul Cosmin Budeancă, directorul general al IICCMER, şi istoricul Constantin Vasilescu.
La ce ne foloseşte sentinţa pe care o primeşte un bătrân de 90 de ani, oricum aflat la graniţa dintre raţiune şi senilitate şi oricum imposibil de conciliat cu democraţia şi cu valorile unei societăţi libere. Ce urmări juridice, dar, mai ales, ce urmări sociale poate avea o victorie sau o înfrângere în lupta cu o fantomă a unui trecut de tristă amintire?
Procesul lui Vişinescu nu e singular. În urma sesizărilor formulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), au fost readuse în spaţiul public şi în cel juridic nume precum Ioan FIcior, Florian Cormoş, Constantin Istrate, Refic Fizula, Neculai Tilici şi Teodor Sârbu. Totuşi, aparte de încercarea, poate târzie, poate oportună, de reconciliere cu trecutul, un lucru e clar:la 25 de ani de la căderea comunismului, România are încă probleme majore atunci când vrea să-i pedepsească pe cei care se fac răspunzători de teroarea fizică şi psihică din timpul comunismului.
Pe de altă parte, în spaţiul public, foştii turnători, foştii securişti, foştii politicieni de aparat au voluptatea de a se prezenta drept participanţi benigni la construirea societăţii socialiste multilateral dezvoltate. Şi nu e doar asta:amnezia politică naşte nostalgii aproape monstruoase – mai mult de jumătate dintre români spun că trăiau mai bine în comunism. În acest context, procesul torţionarului Alexandru Vişinescu se apropie de deznodământ.
Întrebarea rămâne:Ce urmează? Răspund istoricul Cosmin Budeancă, directorul general al IICCMER, şi istoricul Constantin Vasilescu.