70 de ani de la ├«nfiin╚Ťarea Institutului de Fizic─â jpeg

70 de ani de la ├«nfiin╚Ťarea Institutului de Fizic─â

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 27 mai 2019

Pe 27 mai 2019, se ├«mplinesc 70 de ani de la ├«nfiin╚Ťarea Institutului de Fizic─â al Academiei. Plenului Academiei Republicii Populare Rom├óne a aprobat ├«n unanimitate, la 27 mai 1949, ├«nfiin┼úarea unui Institut de Fizic─â. 

O lun─â mai t├órziu, Prezidiul Academiei a aprobat regulamentul de organizare ┼či func┼úionare al institutului ┼či l-a numit la conducerea institu╚Ťiei pe profesorul Horia Hulubei (1896-1972). Ini╚Ťial, Institutul a avut un mic sediu pe strada Mihail Eminescu din Bucure╚Öti. ├Än 1952, a fost luat─â decizia mut─ârii Institutului pe mo╚Öia lui Ioan Otetele╚Öanu de la M─âgurele, l─âsat─â de acesta prin testament Academiei Rom├óne.

proces verbal jpg jpeg

├Än 1956, Institutul de Fizic─â al Academiei a fost reorganizat ╚Öi ├«mp─âr╚Ťit ├«n dou─â institu╚Ťii: Institutul de Fizic─â Atomic─â (IFA), cu sediul la M─âgurele, care a r─âmas ├«n continuare sub conducerea academicianului Horia Hulubei, respectiv Institutul de Fizic─â, cu sediul ├«n Bucure┼čti, aflat sub conducerea academicianului Eugen B─âd─âr─âu (1887- 1975).

├Än 1977, IFA s-a desfiin╚Ťat, pe structura institu╚Ťiei fiind constituit Institutul de Fizic─â ┼či Inginerie Nuclear─â (IFIN). Institutul de Fizic─â Atomic─â a fost re├«nfiin╚Ťat ├«n 1990. De-a lungul deceniilor de activitate, IFA a devenit un centru de cercetare unic ├«n Rom├ónia. Aici au fost ob╚Ťinute rezultate importante, de valoare interna┼úional─â. Aici a fost construit primul reactor nuclear rom├ónesc, VVRS, realizat ├«n 1957, ├«n colaborare cu URSS, primele calculatoare electronice rom├óne┼čti CIFA-1 ┼či CIFA-2, construite de inginerul Victor Toma (1956), primul laser rom├ónesc (1961), proiectat de fizicianul Ion I. Ag├órbiceanu, fiul prozatorului Ion Ag├órbiceanu.

├Än anii ÔÇś70-ÔÇÖ80 ai secolului trecut, la M─âgurele au fost ob╚Ťinute alte succese importante ale cercet─ârii rom├óne╚Öti: acceleratorul Tandem, Centrul de Produc┼úie Radiochimic─â, Sta┼úia de Tratare a De┼čeurilor Radioactive, Laserul de mare putere, Spectroscopia RES, Microscopie electronic─â etc.

├Än ultimii ani, ├«n cadrul proiectului european ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures), la M─âgurele a fost construit cel mai puternic laser din lume, Extreme Light Infrastructure ÔÇô Nuclear Physics (ELI-NP).

Foto sus: Platforma de la M─âgurele, v─âzut─â din satelit (sursa: Institutul de Fizic─â Atomic─â)