100 de documente din Arhiva Secretă a Vaticanului vor fi făcute publice png

100 de documente din Arhiva Secretă a Vaticanului vor fi făcute publice

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 31 ianuarie 2012

O colecţie de 100 de documente păstrate în Arhivele Secrete ale Vaticanului, niciodată arătate publicului, vor fi expuse şi accesibile studiului şi publicului într-o expoziţie din 2012 intitulată “Lux In Arcana”.

Codice, pergamente, acte, registre şi alte documente care datează de 1300 de ani, vor fi prezente în Muzeele Capitoline din Roma. Expoziţia va fi organizată cu ocazia a celui de-al 4-lea Centenar al fondării Arhivelor Secrete ale Vaticanului şi scopul lor este de a explica şi descrie arhivele papale.

Ceea ce va stârni cu siguranţă curiozitatea oamenilor este o reţea de teorii şi legende despre secretele din aceste documente deţinute şi păstrate de Vatican. Mulţi producători de film şi romancieri şi-au hrănit imaginaţia literară cu aceste secrete într-o serie de romane şi filme, cel mai celebru fiind “Codul lui Da Vinci” în care naratorul susţine că Sfântul Scaun ascunde adevărul despre linia de sânge a Mântuitorului Iisus Hristos.

Arhivele Secrete ale Vaticanului constau în 85 de kilometri de documente care conţin valori istorice extraordinare, acoperind un timp între secolul al 8-lea şi secolul al 20-lea. “Va fi pentru prima oară şi probabil singura dată în istorie când aceste documente părăsesc zidurile Cetăţii Vaticanului”se scrie în websitul expoziţiei.

Scrierile oferă o privire în viaţa regelui Henry al VIII-lea, Martin Luther sau Galileo Galilei, printre mulţi alţii, spune cotidianul Daily Mail. Expoziţia conţine şi o scrisoare din secolul al 13-lea scrisă de nepotul lui Gingis Han, în care cere cinstire de la Papă, menţionează cotidianul Daily Telegraph. Într-o scrisoare, datată în 1246, Marele Han Guyuk cere Papei Inocenţiu al IV-lea să călătorească în Asia Centrală în persoană pentru a “oferi cinstire şi omagiu hanului” ca un “act de ascultare”.

“Lux in Arcana” înseamnă “în Tainele Luminii” şi vrea să arate contribuţia acestor documente la istoria universală a umanităţii.

Sursa:http://www.teografia.ro