Vernisajul expoziției „Epilog’89” - la 35 de ani de la Revoluție

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” găzduiește sâmbătă, 14 decembrie, ora 13:00, vernisajul expoziției de artă contemporană „Epilog’89”. Vernisajul va urmat de conferința „Epilog’89 la 35 de ani de la Revoluție”.

Expoziția „Epilog’89” este deschisă în perioada 14 decembrie 2024 - aprilie 2025, iar accesul la vernisaj este gratuit, informează un comunicat al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Evenimentele din decembrie 1989, care au dus la căderea regimului comunist din România reprezintă un moment crucial în istoria recentă a țării noastre. Cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la Revoluția Română, Muzeul Ororilor Comunismului în România în colaborare cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și alături de Asociația Semn, organizează expoziția de artă contemporană Epilog’89, precizează comunicatul citat.

Aceasta își dorește să fie un omagiu adus celor care au suferit în timpul regimului comunist și să plaseze în prim-plan, atât evenimentele dramatice ale Revoluției Române, cât și viețile curmate de brutalitatea sistemului represiv. Astfel, având ca scop păstrarea vie a memoriei victimelor regimului și a personalităților marcante care au pierit în închisorile regimului, expoziția reunește operele a zece artiști: Andrei Balan, Teodor Zaica, Mircea Hristescu, Silvia Radu, Maier Catalin, Maria Ionescu, Florin Constantin, Cezar Stanciu, Irina Hasnaș Hubbard și Ion Ciobanu.

„Lucrările aduse în fața publicului nu sunt menite a fi doar o comemorare, ci și o reflectare asupra impactului devastator pe termen lung al regimului comunist asupra societății românești. Totodată, ne dorim ca prin divulgare, arta să aibă rolul de: sensibilizare a publicului asupra trecutul traumatic al României, de amendare a doctrinelor și instrumentelor dictatoriale, de cultivare a memoriei colective și de exersare a practicilor democratice”, adaugă Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Mai multe