Misterul „Omului de Fier” de la Muzeul Național al Banatului

La sfârșitul Primului Război Mondial, în urma desființării muzeului Regimentului 61 Infanterie, un bust misterios a ajuns la Muzeul Național al Banatului. Nu este doar un bust oarecare, ci un cavaler medieval german, cu o spadă în mâini, acoperit cu mii de ținte metalice, fiecare reprezentând un gest de generozitate.

Misterul omului de fier, un bust acoperit de cuie, înfățișând un cavaler în armură, poate fi deslușit doar dacă citim vechiul catastif al muzeului din timpul Primului Război Mondial, scrie Muzeul Național al Banatului, pe pagina de Facebook a instituției.

Un cui pentru o donație

În întreaga Austro-Ungarie, dar și în alte țări ale Puterilor Centrale, orașele au construit câte un astfel de om de fier pentru un plan generalizat de adunare de fonduri de la populație. Banii erau pentru ajutorarea răniților și orfanilor de război. Cine dona avea onoarea de a bate un cui în statuia din lemn a cavalerului. Astfel cui după cui se transforma în statuie din fier.

„Omul de Fier din Timișoara este mai mult decât o sculptură; este un simbol al speranței și solidarității în vremuri de război. Fiecare cui, fie că reprezintă o donație mică sau mare, spune o poveste a generozității”, explică dr. Zoran Marcov, muzeograf al Muzeului Național al Banatului.

Acest cavaler unic, sculptat în lemn și îmbrăcat în ținte metalice, își spune povestea din colecția Muzeului Național al Banatului. Acest „Soldat de Fier” sau „Cavaler de Fier”, cum este cunoscut în literatură, este expus în cadrul expoziției „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe”, în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia.

Mai multe