De ce a fost îndoită spada celtică de la Remetea Mare jpeg

De ce a fost îndoită spada celtică de la Remetea Mare

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Muzeul Na╚Ťional al Banatului de╚Ťine ├«n colec╚Ťiile sale un important artefact apa┼úin├ónd epocii La T├Ęne din sud-vestul Rom├óniei. Spada ├«ndoit─â a fost descoperit─â ├«n urm─â cu aproximativ 50 de ani, ├«ntr-un morm├ónt celtic aflat pe teritoriul actual al comunei Remetea Mare, jude╚Ťul Timi╚Ö. 

Necropola de la Remetea Mare

├Än anii ÔÇÖ70 ai secolului trecut, arheologul b─ân─â╚Ťean Florin Medele╚Ť descoperea ├«n hotarul satului Remetea Mare 20 de morminte dat├ónd din secolul al III-lea ├«.e.n. Dintre defunc╚Ťi, doar o singur─â persoan─â a fost ├«nhumat─â, restul fiind incinera╚Ťi, r─âm─â╚Öi╚Ťele osoase ale acestora fiind depuse ├«n groapa morm├óntului sau ├«ntr-o urn─â, scrie Muzeul Na╚Ťional al Banatului, pe pagina de Facebook a Muzeului.

Spada celtic─â

A fost descoperit─â ├«n 1971 ├«ntr-un morm├ónt de incinera╚Ťie. Resturile osteologice au fost depuse ├«ntr-o urn─â peste care s-a a╚Öezat o strachin─â, av├ónd rolul de capac. Pe l├óng─â r─âm─â╚Öi╚Ťele umane ├«n urn─â au mai fost depuse unele piese de podoab─â specifice portului feminin. 

L├óng─â urn─â a fost a╚Öezat echipamentul militar, printre care ╚Öi spada. Aceasta se afla ├«n teac─â ├«n momentul depunerii, fiind pliat─â ├«n dou─â. Inventarul complexului arheologic sugereaz─â faptul c─â acestea ar putea fi un morm├ónt dublu, apar╚Ťin├ónd unui b─ârbat ╚Öi unei femei.

Îndoirea ritualică a spadelor

Acest obicei este frecvent ├«nt├ólnit la popula╚Ťiile celtice, ├«n special la cele din zona C├ómpiei Panonice ╚Öi nordul Italiei. Depunerile de spade ├«ndoite sunt cel mai adesea ├«nt├ólnite ├«n mormintele de incinera╚Ťie, dar nu lipsesc nici ├«n cele de inhuma╚Ťie. De╚Öi reprezint─â ├«n general, o practic─â asociat─â cu popula╚Ťiile celtice, astfel de obiceiuri mai sunt ├«nt├ólnite ╚Öi la vechii greci, fiind populare ├«n special ├«n sec. XI ÔÇô VIII ├«.e.n.

 Semnifica╚Ťia acestui obicei a fost intens dezb─âtut─â, cel mai adesea fiind interpretate ca un ritual funerar simboliz├ónd ÔÇ×moarteaÔÇŁ armei concomitent─â cu cea a r─âzboinicului. Nu au fost excluse nici alte posibilit─â╚Ťi, de o natur─â mai pu╚Ťin sacr─â, cum ar fi ÔÇ×l─âsarea la vatr─âÔÇŁ a r─âzboinicului, pierderea unui duel sau o moarte ├«n condi╚Ťii deosebite. Depunerea unor astfel de arme ├«n sanctuare sau locuri considerate sacre precum r├óurile sau lacurile, pledeaz─â totu╚Öi pentru un caracter religios al acestei practici.

Reconstituirea portului ╚Öi armamentului g─âsit ├«n morm├óntul nr. 1 din necropola de la Remetea Mare (foto:  Muzeul Na╚Ťional al Banatului)

reconstituire jpg jpeg