Cele mai vechi mărturii ale prezenței oamenilor pe teritoriul actual al Bucureștiului

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 28 mai 2024

Muzeul Municipiului București oferă vizitatorilor la Palatul Suțu o călătorie în timp și prezintă vase de lut create de comunități umane care au locuit în zona București timp de câteva milenii.

„Timpul orașului”, expoziția permanentă deschisă la Palatul Suțu reprezintă o călătorie până în epoca neolitică.

Cele mai noi exponate găzduite de această expoziție sunt din perioada secolelor VIII-XI, iar vitrina poate fi urmărită ca o călătorie în trecut până în epoca neolitică. În cadrul expoziției, organizate după aceleași principii cronologice, sunt prezentate și reprezentări antropomorfe ale unor figuri divine.

Printre artefacte se află și unelte de silex din perioada Paleoliticului mijlociu, descoperite în zona Pantelimon și a Parcului Herăstrău. Aceste obiecte au o vechime de peste 40.000 de ani și sunt cele mai vechi mărturii ale prezenței oamenilor pe teritoriul actual al Bucureștiului, a explicat Theodor Ignat, șef Birou Arheologie Preventivă și Sistematică - Secția Istorie – Muzeul Municipiului București, într-un interviu acordat în cadrul unui reportaj realizat de Agerpres în expoziția permanentă „Timpul orașului” (video jos).

„În această vitrină avem cele mai vechi mărturii ale prezenței oamenilor pe teritoriul ocupat astăzi de București și în împrejurimi. Este vorba de o serie de unelte din silex, vechi de peste 40.000 de ani, din perioada Paleoliticului mijlociu, descoperite în zona Pantelimon și a Parcului Herăstrău. Ca și în cazul ceramicii, obiectele sunt mărturia avansului tehnologic atins în diferitele epoci istorice, ale căror nume oferă un prim indiciu: Neolitic, Epoca Bronzului, Epoca Fierului. Se observă lesne că forma topoarelor nu se modifică fundamental timp de milenii, pentru că acestea serveau unui scop precis, funcțional. De-a lungul timpului însă, aceste obiecte au servit și altor scopuri. Piesele mai elaborate, care rareori prezintă urme de folosire, sunt considerate de specialiști obiecte de prestigiu sau care sunt folosite în ritualuri dificil astăzi de identificat”, a explicat Theodor Ignat.

Foto sus: Timpul Oraşului, expoziţia deschisă la Palatul Şuţu (foto: captură video Youtube / Agerpres)

Mai multe