Nonel Racoviţă, un nobil al sportului românesc
1918, Iași, capitala Regatului Român în timpul refugiului. Doamna Ana Racoviţă, născută Negruzzi, câștigă campionatul României de „tennis“ la simplu doamne pentru anii 1917 – 1918. Ana era nepoata lui Costache Negruzzi, tatăl său fiind Leon Negruzzi, scriitor, primar al Iașiului (1883 – 1886), iar Iacob Negruzzi, membru fondator al Societăţii „Junimea“ și președinte al Academiei Române (1910 – 1913, 1923 – 1926), îi era unchi. Leon a fost căsătorit cu Ana Botezat și au avut șapte copii: Costache, Mihai, Suzana (Miclescu), Natalia (Stewart), Elena, Maria (Cerchez) și Ana (Racoviţă). Ella (Elena) a fost prima femeie avocat pledant din România, iar Mihai a fost primarul Iașiului din aprilie 1920 până în august 1921.Ana (Netty) s-a căsătorit cu farmacistul dr. Nicolae Racovitză1 în anul 1910.Au avut doi băieţi: Nicolae, născut în 1913, și Ion, născut in 1917,care va deveni unul dintre polisportivii de marcă ai României.
Farmacist cu studii în străinătate și doctorat în chimie luat la Universitatea din Geneva, dr. Nicolae Racoviţă și-a organizat o afacere prosperă la Iași: producţia de medicamente. Laboratorul „ATOM“ s-a achitat conștiincios de sarcinile primite în timpul războiului, iar în perioada interbelică a ajuns să furnizeze produse medicale nu numai în farmaciile din România, ci și în Bulgaria, Turcia și Palestina. Câteva sute de oameni, medici, farmaciști, labo- ranţi, funcţionari și lucrători, activau în laboratorul central din Iași, situat pe strada I. C. Brătianu nr. 1292, și în laboratorul din Bucium, unde familia Racoviţă avea pe moșie plantaţii speciale pentru extracte de plante.
Dr. Nicolae Racoviţă a fost membru al Partidului Naţional Liberal, unde a legat prietenii trainice cu familia Brătianu. Din ianuarie 1917 până în martie 1918, farmacistul a fost primarul Iașiului. Rușii l-au decorat cu Ordinul „Sf. Ana“ clasa a II-a. Dr. Racoviţă s-a stins din viaţă la numai 61 de ani, în 1936, a doua zi de Crăciun.
CONDUCĂTOR LA 17 ANI
Cel mai mic dintre băieţii dr. Racoviţă, Ion, alintat „Nonel“,avea doar 19 ani în 1936, însă era deja cunoscut și respectat în Iași, datorită activităţii sale sportive. De la începutul anului 1934, Nonel era conducătorul Hockey Club Iași, prima echipă de hochei înfiinţată în capitala Moldovei.
Un articol laudativ în ziarul „Universul“ și, la doar câteva luni de la înfiinţare, Hockey Club Iași a fost invitată la București de Tucker, conducătorul formaţiei Telefon Club. Deplasarea făcută „cu mari sacrificii materiale“ a fost foar- te lăudată de același ziar. Primii hocheiști din Iași aveau un echipament original și, înainte de primul meci, au primit un echipament adevărat, dar pe care nu au știut cum să-l îmbrace. Deși au pierdut primul meci cu 0-12, rezultatul a fost considerat drept „o performanţă excepţională“, adversarii fiind jucători consacraţi, precum Reiner, fost internaţional în echipa Ungariei, care a și marcat jumătate din puncte. Nonel a fost în plan central în cronica meciului din 18 februarie 1934: „Echipa condusă de Nonel Racoviţă a jucat până la epuizare, luptând din răsputeri spre a obţine un rezultat cât mai onorabil. Căpitanul echipei, Nonel Racoviţă, este un element de prima clasă. Forul în drept trebuie să acorde mai multă atenţie acestui jucător și a face tot posibilul spre a-l aduce în Capitală, unde după un antrenament serios, ar putea constitui desigur unul din stâlpii echipei naţionale“.
În final, Iașiul a jucat trei meciuri în două zile și, după înfrângerea cu echipa secundă a Tennis Club Român (1-4), a câștigat meciul cu teamul de la Politehnica (1-0). Nonel a fost remarcat și de adversari și chiar în timpul turneului a jucat pentru Tennis-Club, împotriva Telefon Club: „Pierre Grant, Tudor Ion, Racoviţă și Rety au format o linie de bombardament, ce presa insistent poarta apărată, ce-i drept, de un junior prea puţin rutinat“. Scorul a fost 3-0.
Un an mai târziu, căpitanul TCR-ului, Bâzu Cantacuzino, l-a întrebat pe Nonel dacă dorește să facă parte din echipa lui. Tânărul de 18 ani, flatat și fericit, a răspuns afirmativ și a ajuns să joace alături de unii dintre cei mai buni „hockeyști“ ai ţării. Tennis Club Român era cea mai importantă echipă de hochei din România. Câștigase primul campionat naţional oficial în 1931-1932 și rămăsese lider și în anii următori.
Racoviţă a ju- cat primul „match“ la TCR cu „Dragoș Vodă“ Cernăuţi. A fost o victorie (scor 3-2) și Nonel a debutat înscriind două goluri. Tot cu Tennis Club, Nonel a avut și primul turneu în străinătate. A jucat la Praga, Viena și Lemberg (Liov). A căutat să acu- muleze cât mai multe cunoștinţe în hochei pe care, reîntors la Iași, să le folosească pe patinoarul de la Ștrand.
(...)
Fragmentul face parte din textul cu același nume, publicat în numărul 274 al revistei „Historia” (revista:274), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 noiembrie - 14 decembrie, și în format digital pe platforma paydemic.
FOTO: MUZEUL JUDEŢEAN DE ISTORIE BRAȘOV