Dina Cocea, actrița a cărei frumusețe l-a cucerit și pe Gheorghe Gheorghiu Dej
Dina Cocea, una dintre cele mai frumoase şi mai talentate actriţe românce, a avut o carieră fabuloasă vreme de 70 de ani. În cele şapte decenii de activitate a interpretat peste 100 de roluri în piese de teatru şi în filme.
O actriţă talentată şi o femeie extrem de frumoasă şi elegantă. Aşa a rămas în memoria fanilor şi a cunoscuţilor marea actriţă de teatru Dina Cocea. Maria Constantina Dina Cocea s-a născut pe 27 noiembrie 1912 la Bucureşti, într-o familie de intelectuali. Tatăl său a fost scriitorul şi pamfletarul N.D. Cocea, iar mama - Florica Mille, fiica lui Constantin Mille. Mătuşa sa a fost celebra Alice Cocea, un nume care a strălucit în perioada interbelică pe marile scene ale teatrului parizian.
După liceu, a plecat la Paris să studieze teatrul. Studiile de actorie le-a absolvit în capitala Franţei şi tot acolo a avut şi debutul în 1934. Deşi avea toate şansele să facă o carieră strălucită în teatru la Paris şi să calce pe urmele mătuşii sale, Dina Cocea a vrut să se întoarcă în România. În 1935, urca pe scenele teatrelor din Bucureşti sub numele de Dina Cerni, fiind actriţă a Companiei Bulandra-Maximilian-Fotino.
Avusese un debut cinematografic la Paris, în 1934, într-un rol din filmul ”La jeune fille d`une nuit”. În ţară, şi-a continuat cariera atât în teatru, cât şi în film. Debutul în filmul românesc l-a avut în 1939 în producţia ”O noapte de pomină”.
Directoare de teatru la 30 de ani
Cariera în cinematografia românească a continuat cu ”Neamul Şoimăreşttilor”, ”Iancu Jianu”, ”Ştefan cel Mare” şi altele. S-a împărţit între scena de teatru şi film vreme de şapte decenii. Activitatea în teatru nu s-a rezumat doar la statutul de actriţă.
Frumoasa Dina Cocea a devenit încă de la 30 de ani directoarea propriului teatru particular, ”Teatrul Nostru”. În 1952 a fost numită decan al Facultăţii de Teatru din Bucureşti. Începând cu 1956 a reprezentat România la congrese internaţionale ale ONU şi UNESCO. Până în 1989 a fost preşedintele Asociaţiei Oamenilor e Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale.
A excelat pe scenele de teatru, în film, dar şi în teatru radiofonic şi teatru de televiziune. A avut o bogată activitate de publicist şi eseist de cronică teatrală, în ţară şi în străinătate.
O femeie curtată
Fiind o femeie foarte frumoasă, Dina Cocea a fost curtată de bărbaţi importanţi ai vremii. Despre actriţă s-a spus că ar fi fost iubita baronului Manfred von Killinger, pe vremea când acesta a fost ambasadorul Germaniei în România. Se spune, de asemenea, că ar fi avut o legătură foarte discretă cu lideul Gheorghe Gheorghiu Dej.
Dina Cocea a fost căsătorită de trei ori. Primul mariaj eşuat l-a avut în tinereţe, pe vremea când studia la Paris. Marea iubire a actriţei a fost ultimul soţ, dirijorul Mihai Brediceanu.
Pentru întreaga sa carieră, actriţei Dina Cocea i s-a conferit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. Actriţa s-a stins din viaţă la 96 de ani.
Foto sus: Dina Cocea (© UNITER)