Valev și lipsa planului de acțiune împotriva României populare

Anul 1964 a fost marcat de dezbaterea din jurul ideilor lui Valev despre dezvoltarea economică a lagărului socialist și istoricii de astăzi au ajuns să discute despre un temut Plan Valev prin care se urmărea distrugerea industriei comuniste din România populară și transformarea acesteia în ținut agricol.

S-a ajuns chiar la concluzia că Moscova dorea dezmembrarea statului în favoarea unor raioane de producție. Se pare că astăzi este un adevăr științific câștigat că agricultura trebuia să fie cea mai importantă componentă a economiei statului de la Dunăre în timp ce celelalte țări comuniste urmau să se industrializeze masiv. Teza istoriografică trece din articol în articol în mediul virtual sau pe hârtie și fiecare autor aruncă formulări cât mai dure la adresa lui Emil Borisovici Valev. Acțiunile Federației Ruse din Ucraina au dus la o creștere a tensiunii din societate și orice a fost scris cândva în mediul științific devine suspect în pur stil stalinist de gândire.

Este adevărat că autorul sovietic de origine bulgară a scris despre dezvoltarea agriculturii din spațiul românesc, dar dorea ca acest progres să fie asigurat prin colaborarea industriei și aceasta să trimită produsele necesare țăranilor pentru producții record. Recomanda în primul rând dezvoltarea sistemelor de irigații și acestea aveau nevoie de instalații electrice de mare putere pentru ridicarea volumelor de apă din râuri până la nivelul ogoarelor.

Întreprinderea Electroputere din Craiova era capabilă să asigure motoare puternice și transformatoarele de forță necesare în întregul sistem energetic național. Valev dorea amenajarea de hidrocentrale pe Dunăre, dar acestea urmau să fie de volum și ar fi inundat vaste suprafețe de teren arabil și păduri. Își punea întrebarea cum se va putea face electrificarea fără să fie afectat solul fertil, cel ce era printre cele mai bune din Europa. Locomotivele de la aceeași întreprindere doljeană ar fi fost deosebit de utile pentru transportarea de produse agricole către fabrici sau mărfurile prelucrate spre clienții interni și externi. Vagoanele puteau să fie folosite pentru deplasarea unor cantități importante de îngrășăminte chimice sau de amendamente pentru îmbunătățirea calității solului din regiunile cu pământuri mai puțin roditoare. Este interesant de precizat că studiul lui Valev era deosebit de sumar și fabrica de transformatoare de mare putere și locomotive, un vârf al tehnologiei în epocă, nu este amintită.

Agricultura nu înseamnă numai cultivarea plantelor și creșterea animalelor, ci include și mașinile, substanțele chimice și mijloacele de transport necesare prelucrării superioare a materiilor prime furnizate de ogoare. Emil Borisovici Valev amintește în treacăt de producerea de îngrășăminte chimice și ar fi trebuit să insiste pe marele combinat chimic ce se construia din 1961 în apropiere de Craiova și care producea amoniac și îngrășăminte pe bază de azot pentru agricultură începând din 1965. Era un colos industrial de tip stalinist și a fost permanent extins, dar abia a fost amintit de către specialistul sovietic.

Valev n-a scris ceva de rău despre România și n-a plănuit ceva împotriva statului comunist. Dacă ar fi scris ceva numai despre dezvoltarea agriculturii, atunci ar fi intrat în contradicție cu ideologia comunistă și ar fi ajuns să studieze Geografia prin Siberia. Opera i-a fost verificată de către stalinistul Mihail Suslov și acesta nu i-a găsit vreo vină. Moscova avea planuri de acțiune împotriva statelor vecine, dar acestea erau secrete și nu erau publicate într-o oarecare revistă de Geografie cu tiraj limitat. Dacă se dorea o campanie împotriva României populare, imediat ar fi început o ofensivă a politrucilor în Pravda și nu s-ar fi făcut economie de hârtie.

Emil Borisovici Valev a scris un studiu prin care analiza modul în care se putea obține o cantitate mai mare de mărfuri în zona fostei Țări Românești și a executat un ordin de partid. A considerat că Dunărea este un fluviu care este prea puțin exploatat și a propus unele idei personale sau le-a promovat și lăudat pe cele începute deja, Hidrocentrala de la Porțile de Fier fiind un exemplu de valorificare energetică a puterii apelor, energia electronilor urmând să pună în mișcare mașinile din toate fabricile și astfel s-ar fi renunțat la o parte din motoarele termice depășite. Dacă se citește cu atenție ceea ce a scris Valev, nu se va găsi un cuvânt de rău despre România populară, ci se va observa numai și numai laude la adresa realizărilor partidului comunist impus de tancurile sovietice.

Lupta împotriva Planului Valev și eroismul conducerii de partid din 1964 au fost modele de manipulare a maselor populare și au avut forță și după decenii.

Foto sus: Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceauşescu vizitează uzinele „Electroputere” din Craiova (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 14/1959)

Mai multe