Operațiunea Citadela, aliații și spionii
Înfrângerea suferită de Wehrmacht la Stalingrad l-a determinat pe Hitler să reacționeze prin planificarea unei noi ofensive pe Frontul de Est. Rupt total de realitate, liderul nazist dorea să transmită, prin declanșarea ofensivei din primăvara anului 1943, un dublu mesaj: armata germană avea suficientă forță pentru a prelua din nou inițiativa pe front, iar o eventuală victorie urma a fi exploatată propagandistic pentru liniștirea aliaților Germaniei.
Din punct de vedere militar, generalii germani au utilizat același plan de luptă care își dovedise eficiența de atâtea ori pe Frontul de Est, prin realizarea unei duble învăluiri a forțelor sovietice, care ar fi fost urmată de încercuirea și distrugerea lor.
Hitler a amânat de mai multe ori lansarea Operațiunii Citadela, stabilită inițial pentru primăvara anului 1943, iar ofensiva a fost declanșată la începutul lunii iulie. Timp suficient pentru sovietici pentru a obține informații despre planurile germane, dar și pentru a pregăti linia defensivă. Informațiile pe care le-au primit sovieticii proveneau de la spionii pe care îi aveau în cadrul conducerii armatei germane, dar și de la aliați, în special de la britanici.
Sovieticii au beneficiat astfel de informații extrem de precise despre Operațiunea Citadela de la mai multe surse de spionaj. În primul rând, informații foarte prețioase le-au parvenit de la cercul de spionaj „Lucy”, aflat la vârful conducerii armatei germane, apoi de la sursa „Werther”.
Aliații, la rândul lor, le-au transmis sovieticilor detalii valoroase despre planurile germane. După ample eforturi, specialiștii britanici au reușit să decripteze mai multe cifruri utilizate de mașina de criptare Enigma, dar și de alte dispozitive. Din informațiile astfel obținute, analiștii britanici au aflat că viitoarea ofensivă germană de la Kursk „consta dintr-o dublă învăluire dinspre flancurile de nord și sud ale intrândului rusesc de la Kursk, cu intenția de a încercui trupele sovietice dislocate în zonă”.
Având la dispoziție informații detaliate, sovieticii au avut și timpul, dar și resursele necesare pentru a se pregăti corespunzător. Mai mult, Wehrmachtul din 1943 era extrem de slăbit în comparație cu armata germană care începuse Operațiunea Barbarossa, dar încă era un adversar de temut, care dispunea însă de resurse tot mai limitate.
Încleștarea de forțe de la Kursk a reprezentat un moment important în istoria celui de Al Doilea Război Mondial, fiind ultima ofensivă majoră a Germaniei pe Frontul de Est. Din acest punct, după cum au remarcat și comandanții militari germani, inițiativa strategică a trecut ireversibil de partea sovieticilor. Însă Operațiunea Citadela a fost doar preludiul bătăliilor de pe Frontul de Est din vara anului 1943.
Acest articol a fost publicat în în numărul 44 al revistei „Historia Special” (revista:special/44), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 28 septembrie - 27 decembrie 2023, și în format digital pe paydemic.com.