Moștenirea ucigătoare a trecutului comunist al Moscovei

Invazia începută la 24 februarie 2022 a arătat că oricând există centre de putere ce doresc să aprindă focul războiului pe continentul european și conducerea de la Kremlin a fost decisă să demonstreze că n-a investit fonduri în zadar în armată. Coloanele de blindate au fost trimise la asalt, dar au fost întâmpinate de rachetele moderne ghidate și au fost organizate adevărate concursuri de aruncat turela de tanc.

Alte batalioane de tancuri au intrat sub focul tunurilor și s-a demonstrat că artileria poate să fie deosebit de ucigătoare dacă are distanțele calculate. Cum orice război, chiar definit operațiune militară specială, este foarte costisitor, au fost trimise la înaintare mașini militare utilizabile din perioada sovietică pentru a păstra echipamentele de ultimă generație. Oamenii din aceste mașini au fost sacrificați fără milă pentru atingerea utopiei de slavă.

Observatorii militari au fost uimiți să vadă ieșind la lumină din depozite tancuri din seriile T-62 și T-64, considerate complet depășite prin calitatea blindajului și puterea de foc, performanțele instrumentelor de ochire lăsând mult de dorit. Cum pierderile de pe front erau mari, au fost văzute trenuri deplasând chiar arhaicele T-55, blindat considerat bun la vremea lui în calitate de mașină principală de luptă și de sprijinire a infanteriei. Se pare că n-a fost trimis încă pe front în calitate de tanc principal de luptă, dar evoluția istorică este ciudată și nu se știe niciodată ce le trece strategilor prin cap. Este posibil să joace rol de artilerie autopropulsată.

Informațiile venite de pe câmpurile de luptă în mai 2023 confirmă prezența blindatelor în calitate de artilerie mobilă, proiectilele de calibrul 100 mm fiind suficient de puternice în lovirea fortificațiilor de campanie. Dacă se ține cont că a fost produs în cea mai mare serie, înseamnă că depozitele gem de muniție care stătea degeaba și generalii au decis că este cazul să fie exploatată o adevărată mină de aur pentru asigurarea unei copleșitoare puteri de foc. Observatorii militari au constatat că tancurile vechi, chiar din seria T-54, sunt lipsite de blindaj reactiv și partea superioară este deosebit de vulnerabilă. Trebuie să fie menținute cât mai departe posibil de prima linie pentru a scăpa de rachetele moderne.

Totuși, T-55 nu este cea mai veche fantomă sovietică ieșită de prin depozitele mai mult sau mai puțin secrete. Ambele tabere au trecut la utilizarea mitralierelor Maxim model 1910, arme de încredere ce s-au descurcat admirabil în ambele conflicte mondiale. Chiar dacă au masă deosebită, pot fi ideale pentru amplasarea în poziții defensive de unde execută un foc precis cu ajutorul cartușelor de calibrul 7,62x54 mm, cele care au fost inventate înainte de anul 1900.

Puterea de penetrare le face periculoase pentru militarii echipați cu veste antiglonț și nu contează vechimea proiectării muniției. Mitraliera mai are un avantaj: răcirea cu apă a țevii permite un tir îndelungat asupra valurilor de atacatori. Dacă ofițerii trimit unitățile în rânduri dense, prăpădul uman este asigurat. Armele produse de după ideile renumitului Kalașnikov începând din 1947 sunt toate disponibile și stocurile de cartușe de 7,62 și 5,45 mm sunt inepuizabile.

Pușca Mosin-Nagant de calibrul 7,62 mm a fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea și s-ar putea crede că este un simplu obiect de panoplie. A fost însă deosebit de rezistentă și a participat la cele două războaie mondiale cu efecte devastatoare și arsenalele au continuat să prelucreze materialele pentru obținerea unui astfel de armament portativ. Puterea mare a cartușelor permitea tirul la distanță și se putea asigura o precizie deosebită a loviturilor.

Nu este de mirare că a fost adorată de trăgătorii de elită și lunetiștii au fost un coșmar pe Frontul de Est. Un țintaș finlandez a făcut ravagii în rândurile soldaților sovietici în scurtul Război de Iarnă și a rămas în istorie prin eficiență. Pușca a reapărut în Ucraina și imaginile confirmă că a fost modernizată prin montarea de lunete. Este ușor de procurat pentru mulțimi de bărbați și ieftină, gloanțele fiind deosebit de periculoase și nu există cască militară capabilă să le oprească.

Au mai fost găsite prin depozite și grenade F1 care au fost dezvoltate în epoca stalinistă. Având origini în Franța, dispozitivul exploziv a fost adorat de către Iosif Stalin pentru că era ușor de produs în mare serie și corpul metalic dantelat permitea lansarea unui număr sporit de schije pentru neutralizarea infanteriștilor. Era ideală în rol defensiv în luptele apropiate și era echivalentă cu un proiectil de calibrul 37 mm.

Moștenirea ucigătoare a trecutului comunist a fost scoasă la lumină în urma unei decizii care nu avea vreo legătură cu fericirea oamenilor din cele două state implicate. Liderii de la Kremlin au rămas cu creierul blocat în ideea că slava poate să fie obținută numai prin forța armelor și prin cucerirea de teritorii. Nu contează numărul de victime civile sau militare și nici distrugerile produse fabricilor ce susțin civilizația. Omul nu prea dă dovezi că este o ființă cu adevărat inteligentă și liderii de la Moscova vor cu orice preț să demonstreze că au rămas în trecut prin arme și decizii.

Foto sus: Tanc sovietic T-55 (© Wikimedia Commons)

Mai multe