Marele Duce Nicolae: „Succesul de la Rahova aparține în întregime armatelor române”
În zilele de 7-9 noiembrie 1877, trupele române au ocupat orașul cetate Rahova. Bătălia de la Rahova a fost una dintre principalele lupte ale Războiului ruso-româno-turc, care a devenit pentru români Războiul de Independență. Pentru cucerirea garnizoanei otomane de la Rahova au luptat alături detașamente române și ruse, iar cucerirea Rahovei a închis cercul în jurul Plevnei, important punct strategic pentru armata otomană.
Participarea armatei române în cele trei zile de bătălii a fost însemnată, aproximativ 5.000 de soldați români, aflaţi sub comanda colonelului George Slăniceanu, au luptat alături de câteva sute de ostași ruși aflați sub steagul generalului maior rus Meyendorff, notează Arhivele Naționale ale României (ANR), pe pagina de Facebook a instituției.
Într-o scrisoare de mulțumire adresată de Marele Duce Nicolae Romanov domnitorului român Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, după războiul în care au fost aliați, acesta recunoaște meritele armatei noastre în cucerirea Rahovei.
„Succesul de la Rahova aparține în întregime armatelor române și […] mă asociez cordial satisfacției pe care o încercați în calitate de suveran și șef suprem al unei armate de care v-ați preocupat cu atâta atenție.
Sper ca Alteța Voastră își va da seama de sentimentul de devotament și de simpatia profundă și respectuoasă pe care trupele ruse, aflate aici sub ordinele Voastre, sunt întotdeauna fericite să Vi le dovedească.
În ceea ce mă privește, am o mare satisfacție să văd înalta apreciere de care se bucură meritele Voastre militare.
[…]
Vărul Vostru foarte afectuos și devotat prieten,
Nicolae”
Foto sus: Grafică cu scenă de luptă de la apărarea podului din partea de vest a cetății Rahova (© ANR, Bibliotecă, Resboiul, nr. 132, 1 decembrie 1877)