19 august 1939: Decizia lui Stalin a modificat cursul istoriei
Se știe din orice carte de istorie contemporană că vinovat de începerea ostilităților la 1 septembrie 1939 a fost Adolf Hitler și armata germană a tras primele focuri de armă. Această atitudine agresivă a fost favorizată de timiditatea, chiar complicitatea, marilor puteri democratice. Uniunea Sovietică a tot chemat la încheierea unei alianțe antinaziste, dar Parisul și Londra doreau să canalizeze energiile Wehrmacht-ului împotriva tânărului stat al muncitorilor și țăranilor.
Orice altă interpretare a fost definită drept din categoria teoriei conspirației și n-a fost pe gustul mediului științific finanțat de diferite centre de putere. Se știe că-n fața banului se înclină orice om de valoare, mai ales dacă poate să primească și o avansare în mediul universitar și academic, orgoliul fiind un puternic motor în lumea intelectualilor. Repetarea acestor teze în diferite formulări provoacă unele nedumeriri și ridică multe semne de întrebare? Nu cumva în spatele cuvintelor meșteșugite se ascund anumite intenții nu tocmai curate din partea învingătorilor în conflict?
Memoriile translatorului lui Stalin conțin o informație prețioasă și care schimbă definitiv cursul scrierii istoriei, dar vor fi mulți conservatori atașați de tezele clasice. Valentin Berejkov a scris negru pe alb că, la 19 august 1939, Molotov a respins cererile Germaniei pentru un pact, ceea ce a provocat mare supărare ambasadorului Reich-ului la Moscova. Abia a sosit la sediul ambasadei și a primit un mesaj să se prezinte la o nouă discuție cu conducătorul guvernului sovietic. Molotov a spus că partea sovietică era de acord cu începerea colaborării politice și că Von Ribbentrop, ministrul de Externe german putea să sosească la Moscova.
Evenimentele au fost accelerate apoi de ambele părți și la 23 august 1939 s-a semnat documentul cunoscut pe scurt în istorie drept Pactul Molotov – Ribbentrop, cel ce părea un simplu tratat prin care două state își respectau reciproc interesele, dar care avea o parte secretă prin care Europa de Est era împărțită pe criterii strategice și ideologice. A mai trecut o săptămână și Hitler, liniștit dinspre partea sovietică, a putut să dea ordinul de atacare a Poloniei. Ceea ce părea un foc mic, a ajuns un pârjol universal și a înghițit ambele state care aveau planuri agresive.
Este mai mult decât evident că la data de 19 august 1939 Stalin a luat o decizie care a modificat cursul istoriei omenirii în funcție de interesele mișcării comuniste și i-a permis lui Hitler să înceapă ostilitățile. Uniunea Sovietică este principalul vinovat pentru declanșarea războiului mondial în fierbintea vară a anului 1939. Kremlinul avea mai multe variante de acțiune. Putea să păstreze cea mai strictă neutralitate și blocul reprezentat de Franța, Marea Britanie și Polonia avea o supremație absolută din punct de vedere militar și economic. A doua variantă consta în dezvoltarea unor relații normale în plan economic cu lumea occidentală, ceea ce ar fi sporit potențialul fabricilor pregătite pentru război. A treia soluție era ideală pentru păstrarea păcii pe continent și, poate, în lume. Molotov trebuia să declare că Uniunea Sovietică va trimite statului vecin, pe care nu-l suporta din punct de vedere ideologic, armament de infanterie și antitanc. Puteau fi detașate baterii antiaeriene și aparate de vânătoare mânuite de ”voluntari”. Existase experiența din Spania și nu era o problemă cu găsirea celor dornici să lupte împotriva fascismului pentru apărarea patriei socialiste. Să presupunem că oficial sau discret ar fi sosit în Polonia un ajutor de 15.000 de mitraliere Maxim M1910, renumite prin faptul că puteau să funcționeze în orice fel de condiții. Cartușele puternice de calibrul 7,62 mm erau capabile să lanseze gloanțe periculoase chiar și pentru blindajul tancurilor ușoare. Nu erau probleme cu muniția în vastul imperiu roșu. Nici cu transportul nu erau probleme, partea sovietică dispunând de avioane uriașe de tip TB-3. Polonia ar fi devenit un adevărat zid în fața Wehrmacht-ului, mai ales că era posibil să fie transferate trupe de la granița sovietică spre vest.
Stalin a ales o altă strategie: a vrut să-l orienteze pe Hitler împotriva lumii capitaliste. Planul a mers perfect și în 1940 Anglia abia mai răsufla sub asaltul Luftwaffe. Au fost ocupate și teritorii din belșug cu pierderi minime, dar conducerea de la Berlin a sesizat pericolul și Wehrmachtul a fost întors spre est și a urmat dezastrul din 1941 și anii următori.
Decizia din 19 august 1939 a fost fundamentală pentru accelerarea pregătirilor și pentru începerea ostilităților din ceea ce s-a numit Al Doilea Război Mondial. Stalin a dat semnalul pentru începerea Revoluției mondiale, dar evenimentele n-au decurs exact după planurile Kremlinului roșu și planeta n-a ajuns un lagăr comunist.
Foto sus: Stalin, Molotov și Voroșilov (© Wikimedia Commons)