Mormântul Hypogeu din Constanța, deschis pentru public după restaurare
Mormântul Hypogeu din Constanța a fost deschis pentru public, joi, la aproape șase ani de la demararea proiectului de restaurare cu fonduri europene, în valoare de 6,4 milioane de lei.
Descoperit în 1988, mormântul Hypogeu datează din secolul al IV-lea d.Hr. valoarea sa excepțională fiind rapid recunoscută de cercetători, în special datorită picturii murale și a elementelor sale decorative legate de paleocreștinism, care îmbină influențele creștinismului timpuriu cu cele păgâne, relatează Info Sud-Est.
În ciuda acestui fapt, monumentul nu a beneficiat de eforturile de conservare necesare și nu a devenit o parte a circuitului turistic al orașului, motiv pentru care a ajuns într-o stare avansată de degradare, situație care a fost în repetate rânduri semnalată în spațiul public.
În 2018, situația a luat o întorsătură pozitivă când autoritățile județene din Constanța au obținut finanțare pentru restaurarea monumentului istoric.
Totuși, banii europeni puteau fi pierduți, atunci când licitația pentru proiectarea și demararea lucrărilor de reabilitare lansată de Consiliul Județean Constanța a fost amânată, din lipsă de ofertanți.
Printre obstacolele identificate la acel moment s-au numărat o lipsă națională de specialiști care să gestioneze numărul mare de proiecte de reabilitare din acea perioadă, blocaje birocratice și, în cazul specific al Mormântului Hypogeu, alegerea de a include serviciile de proiectare și executare a lucrărilor în aceeași licitație, ceea ce necesita asocierea mai multor firme care să depună proiecte la comun.