„Mona Lisa” rămâne la Muzeul Luvru
Cel mai cunoscut tablou din lume va putea să rămână la Muzeul Luvru din Paris. În mod deloc surprinzător, Consiliul de Stat din Franţa a respins plângerea unei asociaţii care considera ilegală decizia regelui Francois I de "a-şi însuşi" în 1516 tabloul "Mona Lisa", capodopera pictată de Leonardo Da Vinci, informează Agerpres.
Demersul întreprins de International Restitutions, o misterioasă asociaţie al cărei sediu şi ai cărei administratori sunt necunoscuţi, este "în mod vădit inadmisibil", a considerat cea mai înaltă instanţă administrativă din Franţa, care, în consecinţă, i-a aplicat o amendă de 3.000 de euro pentru procedură "abuzivă".
Asociaţia susţine că acţionează pentru a obţine restituirea bunurilor care fac parte din domeniul public către "proprietarii lor legitimi". Însă, în opinia Consiliului de Stat, doar aceştia din urmă ar fi îndreptăţiţi, "dacă este cazul", să acţioneze pe cineva în justiţie.
Judecătorii administrativi au considerat, de asemenea, că nu este de competenţa lor să examineze "deciziile" - un termen pe care l-au încadrat între ghilimele - luate în timpul monarhiei franceze.
Asociaţia International Restitutions susţinea că acţionează "în numele descendenţilor moştenitorilor pictorului" şi spera că, dacă va câştiga, tabloul "Mona Lisa" va fi "radiat" din inventarul Muzeului Luvru din Paris.
Solicitări similare din partea asociaţiei, pentru opere de artă mai puţin emblematice decât "Mona Lisa", nu au avut niciodată succes.