┬źMona Lisa┬╗ va fi mutat─â din Salle des ├ëtats jpeg

┬źMona Lisa┬╗ va fi mutat─â din Salle des ├ëtats

­čôü Muzee
Autor: Redac╚Ťia

ÔÇ×Mona LisaÔÇŁ, faimoasa pictur─â de la Luvru, va fi mutat─â ├«n mod excep┼úional la mijlocul lunii iulie, pentru c├óteva luni, ├«n interiorul muzeului, pentru a permite renovarea Salle des ├ëtats ├«n care este expus─â, a anun┼úat cel mai important muzeu din Fran┼úa, citat de AFP.

Pictura va fi transferat─â la ÔÇ×o sut─â de pa┼čiÔÇŁ distan┼ú─â ├«n seara zilei de 16 iulie, ├«n Galeria Medicis, una dintre cele mai mari din muzeu, ┼či va putea fi admirat─â din nou ├«n diminea┼úa urm─âtoare ├«ntr-o vitrin─â climatizat─â, la fel ca aceea ├«n care fost expus─â p├ón─â atunci. ├Än ├«ncercarea de a gestiona mai bine afluxul de vizitatori (peste 10 milioane ├«n 2018) ai Luvrului ┼či de a asigura noi standarde de securitate, f─âr─â a-l ├«nchide, conducerea muzeului a demarat cel mai amplu proiect de renovare de la Grand Louvre, ├«n cadrul c─âruia, din 2014, au fost renova┼úi peste 34.000 de metri p─âtra┼úi.

ÔÇ×Este ├«nceputul unei renov─âri uria┼če, at├ót ├«n interior, c├ót ┼či ├«n exteriorÔÇŁ, a precizat Jean-Luc Martinez, pre┼čedintele-director al muzeului. Salle des ├ëtats este cea mai vizitat─â sal─â a muzeului, ├«n condi┼úiile ├«n care majoritatea turi┼čtilor doresc s─â vad─â capodopera lui Leonardo da Vinci ÔÇô zeci de mii de oameni intr─â ├«n sal─â ├«n fiecare zi.

ÔÇ×Primim un ora┼č (aici) ├«n fiecare ziÔÇŁ, a explicat Martinez.

De┼či reamenajat─â la ├«nceputul anilor 2000, sala avea nevoie de o nou─â renovare, care a debutat ├«n luna ianuarie. Dup─â terminarea lucr─ârilor, ÔÇ×Mona LisaÔÇŁ se va ├«ntoarce la mijlocul lunii octombrie ├«n Salle des ├ëtats. La urm─âtoarea expozi┼úie dedicat─â lui Leonardo da Vinci, care se va deschide pe 24 octombrie ├«n Hall Napol├ęon, muzeul a renun┼úat la ideea de a expune ÔÇ×Mona LisaÔÇŁ, din cauza spa┼úiului-gazd─â, unde num─ârul de vizitatori este limitat ┼či unde turi╚Ötii intr─â ┼či ies pe aceea┼či u┼č─â.

Pictura a fost furat─â ├«n 1911 de c─âtre un zugrav italian, care a fugit cu ea, ascunz├ónd-o sub c─âma┼č─â. Ea a fost g─âsit─â ├«n stare bun─â doi ani mai t├órziu ┼či expus─â din nou la Luvru pe 5 ianuarie 1914.

Acest articol a fost publicat ├«n num─ârul 210 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, ├«n perioada 15 iulie ÔÇô 14 august 2019, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Historia nr 210 jpg jpeg