«Mona Lisa» va fi mutată din Salle des États jpeg

«Mona Lisa» va fi mutată din Salle des États

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 16 iulie 2019

„Mona Lisa”, faimoasa pictură de la Luvru, va fi mutată în mod excepţional la mijlocul lunii iulie, pentru câteva luni, în interiorul muzeului, pentru a permite renovarea Salle des États în care este expusă, a anunţat cel mai important muzeu din Franţa, citat de AFP.

Pictura va fi transferată la „o sută de paşi” distanţă în seara zilei de 16 iulie, în Galeria Medicis, una dintre cele mai mari din muzeu, şi va putea fi admirată din nou în dimineaţa următoare într-o vitrină climatizată, la fel ca aceea în care fost expusă până atunci. În încercarea de a gestiona mai bine afluxul de vizitatori (peste 10 milioane în 2018) ai Luvrului şi de a asigura noi standarde de securitate, fără a-l închide, conducerea muzeului a demarat cel mai amplu proiect de renovare de la Grand Louvre, în cadrul căruia, din 2014, au fost renovaţi peste 34.000 de metri pătraţi.

„Este începutul unei renovări uriaşe, atât în interior, cât şi în exterior”, a precizat Jean-Luc Martinez, preşedintele-director al muzeului. Salle des États este cea mai vizitată sală a muzeului, în condiţiile în care majoritatea turiştilor doresc să vadă capodopera lui Leonardo da Vinci – zeci de mii de oameni intră în sală în fiecare zi.

„Primim un oraş (aici) în fiecare zi”, a explicat Martinez.

Deşi reamenajată la începutul anilor 2000, sala avea nevoie de o nouă renovare, care a debutat în luna ianuarie. După terminarea lucrărilor, „Mona Lisa” se va întoarce la mijlocul lunii octombrie în Salle des États. La următoarea expoziţie dedicată lui Leonardo da Vinci, care se va deschide pe 24 octombrie în Hall Napoléon, muzeul a renunţat la ideea de a expune „Mona Lisa”, din cauza spaţiului-gazdă, unde numărul de vizitatori este limitat şi unde turiștii intră şi ies pe aceeaşi uşă.

Pictura a fost furată în 1911 de către un zugrav italian, care a fugit cu ea, ascunzând-o sub cămaşă. Ea a fost găsită în stare bună doi ani mai târziu şi expusă din nou la Luvru pe 5 ianuarie 1914.

Acest articol a fost publicat în numărul 210 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 15 iulie – 14 august 2019, și în format digital pe paydemic.com.

Historia nr 210 jpg jpeg