Mihail Gorbaciov, înmormântat la Moscova, lângă soţia, Raissa
Fostul lider Mihail Gorbaciov va fi înmormântat sâmbătă la Moscova, lângă soţia Raissa, care a decedat în 1999 de leucemie.
Funeraliile lui Mihail Gorbaciov vor avea loc sâmbătă, a anunţat fiica sa, Irina. Ceremonia funerară se va desfășura în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, rezervată personalităţilor ilustre, printre care Lenin și Stalin. Înmormântarea va avea loc în aceeași zi, la cimitirul Novodevici, informează Digi24.
Trupul lui Mihail Gorbaciov este depus în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, loc destinat marilor personalități ale Rusiei. Potrivit fiicei lui Mihail Gorbaciov, Irina, înmormântarea va avea loc sâmbătă, la cimitirul Novodevici din Moscova.
Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marţi, la vârsta de 91 de ani, informează agenţiile ruse de presă, care citează oficiali ai spitalului unde acesta era internat.
În memoriile sale, publicate în urmă cu 10 ani, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov descrie viaţa la Kremlin şi relaţia cu soţia sa, Raisa. Cartea pare a fi o ultimă încercare de a-i convinge pe ruşi să o iubească pe fosta Primă Doamnă a URSS.
Aristocrata Raisa Gorbaciova
Raisa Gorbaciova, fosta Primă Doamnă a Uniunii Sovietice, este prezentă peste tot în carte, dar n-a prea fost iubită de ruşi. Cei doi au fost căsătoriţi timp de 46 de ani, până când ea a murit la Spitalul Universitar Münster din Germania, la scurt timp după un transplant de măduvă osoasă.
„Eram fericiţi împreună. Ea m-a ajutat să depăşesc zilele cele mai negre“, scrie Gorbaciov.
Cartea este presărată cu detalii dintre cele mai diverse. Gorbaciov descrie modul în care s-au întâlnit, cum Raisa iubea hainele frumoase şi cum ea nu a folosit ruj până la 30 de ani. Povesteşte despre cum şi-au sărbătorit nunta într-un cămin studenţesc în 1953, despre prima lor noapte împreuna la două săptămâni după nuntă şi cum Raisa a fost nevoită să avorteze la câteva luni după aceea.
Mai mult, fostul reformist sovietic vorbeşte despre accidentul vascular cerebral pe care soţia lui l-a avut la câteva zile după lovitura de stat din 1991 şi despre debutul treptat al depresiei sale. El descrie şi lupta Raisei cu moartea şi ultimele zile petrecute împreuna la Münster.
Raisa Gorbaciova nu a fost prima soţie a fostului lider de la Kremlin, dar, cu siguranţă, a fost o forţă care a mers dincolo de rolul ei de Primă Doamnă. „Eşti norocos că m-ai găsit“, îi declarat în mod repetat lui Gorbaciov.
Acum, el încearcă să refacă imaginea publică a soţiei. Într-adevăr, ea avea un comportament aristocratic, dar, în realitate, Raisa era o persoană deschisă la minte şi, mai presus de toate, una interesantă.
„Toată vorbăria cum că ea lua decizii politice şi că exercita presiuni asupra mea este un nonsens. Nici măcar nu ştia cum funcţionează comitetul partidului comunist. Ea a fost mai mult afectată de lucrurile care erau scrise în ziare. Atunci când Raisa plutea între viaţă şi moarte, iar eu şi familia i-am fost alături, oamenii au înţeles, în cele din urmă, că eram uniţi de sentimente puternice“, scrie Gorbaciov.