Ce coroană va purta regina-consoartă Camilla la ceremonia de încoronare? VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 15 februarie 2023

Regina-consoartă Camilla va purta coroana reginei Mary, bunica reginei Elisabeta a II-a, în timpul ceremoniei sale de încoronare și a noului rege Charles al III-lea, care va avea loc pe 6 mai, a anunțat marți biroul de presă de la Palatul Buckingham.

Coroana „a fost retrasă” din Turnul Londrei, unde era expusă alături de Bijuteriile Coroanei, „pentru realizarea unor lucrări de modificare înainte” de ceremonia încoronării, a anunțat Palatul Buckingham într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Va fi „pentru prima dată în istoria modernă când o coroană existentă este utilizată pentru încoronarea unui (rege sau regină) consort, în loc să se realizeze o nouă comandă, într-un scop de durabilitate și de eficiență”, precizează același comunicat.

Regina Mary, soția regelui George al V-lea, a purtat acea coroană la ceremonia sa de încoronare din 1911 (foto sus - © Wikimedia Commons).

Schimbările „minore” care vor fi făcute „vor reflecta stilul individual al reginei-consoarte”, care suferă în prezent de COVID-19, și „îi vor aduce un omagiu” defunctei Elisabeta a II-a, au adăugat reprezentanții Palatului Buckingham.

Mai multe diamante, Cullinan III, IV și V, provenite din colecția personală a reginei Elisabeta a II-a și pe care fosta suverană le purta adeseori sub forma unor broșe, vor fi integrate în această coroană.

Cuplul regal a evitat astfel utilizarea celebrului diamant de 105 carate Koh-i-Noor, a cărui retrocedare a fost solicitată de India, precizează Reuters.

Koh-i-Noor, unul dintre cele mai mari diamante șlefuite din lume, a fost luat din India de Compania Britanică a Indiilor de Est în timpul epocii coloniale și i-a fost oferit reginei Victoria. A fost montat într-o coroană care a fost purtată ultima dată de bunica regelui Charles al III-lea la ceremonia sa de încoronare.

Pakistanul, pe atunci parte a Indiei administrate de Imperiul Britanic, precum și Afganistanul au revendicat și ele dreptul de proprietate asupra celebrului diamant după ce au dobândit independența față de India în 1947.

Mai multe