Ziua Porților Deschise pe şantierul arheologic de epocă dacică  Cetatea Zânelor jpeg

Ziua Porților Deschise pe şantierul arheologic de epocă dacică Cetatea Zânelor

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 14 august 2013

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT) organizează duminică, 18 august 2013, între orele 10-16, Ziua Porților Deschise peșantierul arheologic de epocă dacică Cetatea Zânelor – Covasna.

          Vizitatorii vor beneficia de ghidaj de specialitate, vor afla povestea cetății și vor putea admira remarcabilul inventar de descoperiri din campania anului 2013, constând în vase ceramice, unelte și ustensile, piese de port și podoabă (fibule, brățări, mărgele policrome, pandantive etc.).

          Cetatea Zânelor este una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți dacice din afara Munților Orăștiei. Fortificațiile și modul de amenajare a teraselor reprezintă un unicat în lumea dacilor. Istoria sa se întinde pe aproape trei secole, fiind construită pe parcursul secolului al II-lea î.Hr., distrusă probabil în vremea lui Burebista, reconstruită apoi grandios la sfârșitul sec. I î.Hr. și apoi incendiată și dărâmată în momentul cuceririi romane a Daciei. Impresionantă atât prin amplasare cât și prin vestigiile păstrate, cetatea a intrat în tradiția locală, inspirând legende cu zâne și comori. A fost cercetată sumar în secolele trecute, dar a reintrat în atenția specialiștilor în urma unei furtuni ce a avut loc în toamna anului 1995, când copacii smulși din rădăcini au dezvelit părți din cetate. Cercetările arheologice sistematice au început în anul 1998, iar evenimentul de față marchează 15 ani de la debutul lor.

          Echipa de cercetare este coordonată de dr. Viorica Crișan, fiind alcătuită din arheologi de la MNIT Cluj-Napoca, Muzeul Brăilei şi Institutul de Arheologie Vasile Pârvandin Bucureşti cărora li s-au alăturat în acest an masteranzi și doctoranzi de la Universitatea Babeș-Bolyaidin Cluj-Napoca, Universitatea București și Universitatea Al. I. Cuzadin Iași.