Ziua Porților Deschise la situl arheologic Beclean - Băile Figa, din Bistrița-Năsăud (foto: Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni)

Ziua Porților Deschise la situl arheologic Beclean - Băile Figa, din Bistrița-Năsăud

🗓️ 15 iunie 2023

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, cu sprijinul Primăriei Orașului Beclean, Ministerului Culturii și în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, organizează vineri, 16 iunie 2023, între orele 10:00 – 18.00 pe șantierul arheologic Beclean - Băile Figa, județul Bistrița-Năsăud, evenimentul Ziua Porților Deschise.

Cu această ocazie, cei interesați sunt așteptați la fața locului pentru a vedea suprafețele arheologice aflate în cercetare, metodologia de cercetare arheologică și vestigiile arheologice formate din structuri, instalații și unelte din lemn, utilizate în trecut la mineritul și extragerea sării. Evenimentul își propune să atragă atenția asupra unui patrimoniu arheologic deosebit de valoros dar și să transmită publicului interesat, într-un limbaj accesibil și atractiv, rezultatele cercetărilor arheologice de aici, informează un comunicat al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR).

Ziua Porților Deschise la situl arheologic Beclean - Băile Figa, din Bistrița-Năsăud (foto: Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni)

Cercetările arheologice din acest an sunt coordonate de dr. Valerii Kavruk (responsabilul științific al cercetării arheologice) și dr. Dan Buzea, arheologi de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni. Membrii echipei de cercetare vor oferi vizitatorilor informații despre campaniile de cercetare arheologică desfășurate până în prezent la Băile Figa.

Conform comunicatului citat, descoperirile arheologice indică faptul că exploatarea sării s-a început la Băile Figa în jurul anului 3.000 î.Hr. (Perioada Epocii Bronzului) și a durat până în secolul XX d. Hr., inclusiv. Există totodată și indicii de exploatare a sării în acest loc din evul mediu, perioada modernă și contemporană.

Ziua Porților Deschise la situl arheologic Beclean - Băile Figa,  din Bistrița-Năsăud (foto: Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni)

Dincolo de valoarea sa științifică, acest sit are un potențial turistic remarcabil, cu atât mai mult cu cât se află în imediata vecinătate a stațiunii turistice „Băile Figa”, care se bucură de un aflux turistic foarte ridicat. Dacă administrația acestei stațiuni și instituțiile implicate în managementul sitului vor reuși să amenajeze aici un muzeu și să-l integreze în sfera serviciilor turistice, stațiunea turistică „Băile Figa” va deveni și mai atractivă.

Situl arheologic Băile Figa este un bun de patrimoniu cultural și natural de excepție, unic în România.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să contactați Biroul de Relații Publice al MNCR (secretariat@mncr.ro, www.mncr.ro).