Ziua Brâncuși, celebrată de Institutul Cultural Român jpeg

Ziua Brâncuși, celebrată de Institutul Cultural Român

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 16 februarie 2017

Ziua Brâncuși, sărbătorită la data de 19 februarie, va fi marcată de Institutul Cultural Român (ICR) atât la București cât și la  reprezentanțele ICR din Budapesta, Chișinău, New York, Paris și Viena prin conferințe, expoziții de fotografie, spectacole de teatru și proiecții de filme  dedicate creației marelui sculptor român.

Marți, 21 februarie 2017, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr 38, București) va avea loc o masă rotunda pe marginea volumului Tratat de hermeneutică a sculpturii abstractede Matei Stîrcea-Crăciun, publicat la Editura „Brâncuși" din Târgu Jiu, cu sprijinul Editurii Institutului Cultural Român.

Alături de autor, vor mai vorbi despre hermeneutica endogenă – o nouă metodă în critica de artă – președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, consilierul prezidențial Sergiu Nistor și Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.

”Influența lui Brâncuși în arta și arhitectura secolelor XX-XXI”

Institutul Cultural Român de la Budapesta va organiza prelegerea ”Influența lui Brâncuși în arta și arhitectura secolelor XX-XXI", susținută deIngo Glass, în data de 17 februarie, ora 18.30 la sediul institutului.

Originar din Timișoara, reprezentant al neoconstructivismului, renumitul sculptor Ingo Glass, stabilit la Budapesta, autorul volumului Constantin Brâncuși și influența sa asupra sculpturii secolului al XX-lea, este invitat frecvent să susțină prelegeri despre influența marelui sculptor român asupra artei.

”Pasărea în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuși”

Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu" de la Chișinău va organiza în data de 19 februarie, ora 16.00, vernisajul expoziției ”Constantin Brâncuși - Pasărea măiastră” și spectacolul de pantomimă, muzică și poezie ”Pasărea în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuși”, la Casa de Cultură „Nicolae Iorga" din Sângerei, Nicolae Jelescu va recita versuri consacrate Măiastrei lui Brâncuși semnate de Lucian Blaga, Victor Felea, Alexandru Căprariu, Nichita Stănescu, Valeriu Matei, Vasile Grunea, și aforisme din Brâncuși.

Fundalul sonor va fi asigurat de fragmente muzicale din George Enescu, Ciprian Porumbescu și Liviu știrbu interpretate de violonista Elena Croitoru. Decorul, scenografia și concepția grafică a spectacolului este semnată de artistul plastic Iurie Matei. Spectacolul de pantomimă va fi interpretat de actorul George Ciolpan.

”BRÂNCUȘI:Vizionarul”

Institutul Cultural Român de la New York organizează evenimentul ”BRÂNCUȘI:The Visionary"/ ”BRÂNCUȘI: Vizionarul”, în data de17 februarie, de la ora 19, în sala Auditorium a ICR New York. Oaspete de onoare va fi Doina Lemny, curator la Musée National d'Art Moderne, Centre Georges Pompidou din Paris.

Doina Lemny va susține, în engleză, conferința intitulată ”Brancusi: The Art of Carving One's Own Image”, care va reliefa rolul lui Brâncuși ca propriu „impresar artistic". Conferința va include prezentarea volumului ”Brancusi, an Artist without Frontiers” (Ed. Noi Media Print, 2016). După conferință va avea loc proiecția filmului documentar ”Brâncuși-L'ensemble sculptural de Târgu Jiu en Roumanie” (2012, 15 min., coordonator:Doina Lemny, imagine:Cristian Tamaș, montaj:Marius Robu, coloana sonoră:George Enescu-Sonatanr. 3, vioară:George Enescu, pian:Dinu Lipatti).

Concomitent cu acestea, va fi realizată și o expoziție de carte, cu volume provenind din fondul Bibliotecii Institutului și din colecții private, dedicate operei și personalității lui Brâncuși, incluzând monografii și studii critice, în engleză, română și franceză.

”Brâncuși secret:Omul, în umbra Artistului”

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza evenimentul ”Brâncuși secret:Omul, în umbra Artistului”, în data de 22 februarie, de la ora 20:00 în Sala bizantină a Palatului Béhague, reședința Ambasadorului României în Franța Manifestarea va debuta cu proiecția filmului ”În căutarea tatălui”, r.:Ionuț Teianu, urmată de o dezbatere cu regizorul și Doina Lemny, conservator al Muzeului Național de Artă Modernă, Centrul Georges Pompidou din Paris, specialist recunoscut în opera lui Brâncuși.

Documentar BBC: ”Tony Cragg on Constantin Brâncuși”

Institutul Cultural Român de la Vienava găzdui proiecția documentarului BBC ”Tony Cragg on Constantin Brâncuși”, în data de 17 februarie, de la ora 18:00 la Cinemateca Institutului. Filmul îl prezintă pe Tony Cragg, important sculptor britanic și câștigător al Premiului Turner (1988), călătorind în România, în căutarea spațiului care l-a inspirat pe Constantin Brâncuși în realizarea operelor sale. Filmul mai prezintă, printre altele, asemănările dintre sculpturile lui Brâncuși și ale lui Auguste Rodin, mentorul său.