Zilele Filmului Japonez la Bucureşti jpeg

Zilele Filmului Japonez la Bucureşti

📁 Istoria Filmului
🗓️ 22 februarie 2013

Săptămâna viitoare, de luni pâna joi, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române găzduieşte „Zilele Filmului Japonez”, eveniment organizat în parteneriat cu Ambasada Japoniei şi Japan Foundation. Intrarea va fi liberă.

Programul „Zilelor Filmului Japonez” include patru producţii recente ale cinematografiei nipone, una dintre cele mai importante cinematografii ale lumii. Toate filmele vor fi subtitrate în limba engleză.

Luni, 25 februarie, de ora 19.00, va fi Gala de deschidere, iar spectatorii vor putea viziona filmul „Caligrafie, fetelor!” / „Shodo Girls!” (Japonia, 2010, regia:Ryuichi Inomata).Povestea din film este plasată în Shikoku Chuo – „Oraşul hârtiei”, care se mândreşte cu cea mai mare producţie de hârtie din Japonia. Satoko studiază în ultimul an la liceul local. Ea este căpitanul clubului de caligrafie şi a câştigat numeroase premii pentru lucrările sale. Tatăl lui Satoko este caligraf profesionist, iar pentru ea caligrafia a fost mereu ceva care ţine de datoria faţă de părinte. Nevoia de a fi pe placul tatălui devine, treptat, stresantă pentru ea.

Marţi, 26 februarie, de la ora 19.00, va fi proiectat filmul „Povestea lui Rock” / „Wanko:The Story Of Me, My Family And My Dog” (Japonia, 2011, regia:Isao Nakae).În urma marii erupţii vulcanice din august 2000, toţi locuitorii insulei Miyake (Arhipelagul Izu) au fost evacuaţi. Shin, băiatul familiei Noyama, care deţinea o casă de oaspeţi pe insulă, avea un câine pe nume Rock, pe care îl îndrăgea foarte mult, dar de care a fost nevoit să se despartă când au fost evacuaţi. O poveste a familiilor care nu au încetat să creadă că se vor întoarce la casele lor, înfruntând nenumărate necazuri. O poveste despre dragoste şi legătura dintre oameni, bazată pe un fapt real, abordată din perspectiva relaţiei unui băiat cu câinele său.

Miercuri, 27 februarie, de la ora 19.00, puteţi viziona pelicula „Cvartet!” / „Quartet!” (Japonia, 2012, regia:Junichi Mimura).Kai Nagae speră să devină violonist profesionist. El trăieşte în Urayasu, alături de părinţi şi sora sa mai mare. Familia obişnuia să interpreteze muzică clasică împreună, dar în prezent lor nu le mai pasă nici de muzică, nici de ceilalţi. În dorinţa de a-i reuni, Kai decide să înfiinţeze un cvartet de familie. Filmată după marele cutremur din 2011, produs în partea de est a Japoniei, pelicula „Cvartet!” a fost susţinută de peste 700 de voluntari civili, care au participat la producţie.

Joi, 28 februarie, de la ora 19.00, puteţi vedea ultimul lungmetraj al „Zilelor Filmului Japonez”, „Water Boys” (Japonia, 2001, regia:Shinobu Yaguchi).Echipa de înot a Liceului Tadano e foarte slabă. Atunci când o antrenoare drăguţă vine cu ideea nebunească de a crea o echipă de înot sincron, ea are de depăşit câteva obstacole. În primul rând, predă într-o şcoală de băieţi. În al doilea rând, cei cinci băieţi care s-au dedicat echipei sunt toţi înotători foarte slabi. În al treilea rând, ea descoperă pe neaşteptate că este gravidă şi ar trebui să-şi ia concediu de maternitate. Motivaţi de visul antrenoarei lor, băieţii pregătesc cu stângăcie un număr pentru festivalul Liceului Tadano. Ei au de înfruntat mari probleme:bătaia de joc a colegilor, un bazin plin cu peşti morţi, presiunile tot mai mari ale examenelor de admitere la colegiu. Singura lor încurajare vine de la o gaşcă de travestiţi şi de la proprietarul unui bazin, a cărui idee de a-i antrena este să-i pună să cureţe acvarii toată ziua.

sursa: http://adevarul.ro/cultura/arte