Zilele Europene ale Arheologiei la Muzeul Național al Banatului

Zilele Europene ale Arheologiei la Muzeul Național al Banatului

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 11 iunie 2024

În perioada 14-16 iunie 2024, Muzeul Național al Banatului celebrează Zilele Europene ale Arheologiei cu un eveniment deosebit. Publicul este invitat să pășească direct pe situl arheologic Românești – Peștera cu Apă, pentru a trăi o experiență arheologică autentică.

Peștera Românești, un loc plin de mistere, a fost cercetată pentru prima dată în 1948 de Marius Moga. În anii '60, Ion Stratan și Florea Mogoșanu au continuat aceste explorări. Planul peșterii a fost întocmit în 1963, iar cercetările speologice au adus noi perspective. În 1991, investigațiile arheologice au fost reluate de un colectiv format din Florin Drașovean, Petru Rogozea și Florin Gogâltan, informează un comunicat al Muzeului Național al Banatului.

În 2023, sub egida parteneriatului dintre Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București și Muzeul Național al Banatului, cercetările au fost reluate de o echipă internațională formată din Adina Elena Boroneanț, Andrei Bălărie, Bogdan Alin Craiovan, Adrian-Cristian Ardelean și Adriana Sărășan.

Aceste cercetări au adus clarificări esențiale despre importanța sitului, demonstrând rolul său crucial în înțelegerea pătrunderii omului modern în Europa acum 47.500 de ani și a mișcărilor de populații care au dus la Indo-Europenizarea continentului acum 5.500 de ani.

„Așadar, în weekendul 14-16 iunie, între orele 11:00 și 15:00, vă invităm să participați la săpăturile arheologice și să vedeți pașii concreți ai acestei munci fascinante. Veți beneficia de ghidaj geologic și arheologic oferit de colegii noștri specialiști”, adaugă Muzeul Național al Banatului.

Anul acesta are loc a XV-a ediție a evenimentului Zilele Europene ale Arheologiei (ZEA), în perioada 14-16 iunie 2024, organizată de Ministerul Culturii din Franța în parteneriat cu L’Institut national de recherches archéologiques préventives – INRAP.