Zilele Artei Bizantine, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei jpeg

Zilele Artei Bizantine, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 31 ianuarie 2018

A XIV-a ediție a „Zilelor Artei Bizantine” se va desfășura în perioada 1-4 februarie 2018, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca.

Vineri, 2 februarie, de la ora 18.00, va fi vernisată expoziția de artă bizantină, urmată de lansarea cărții „Arca noetică de la Alba Iulia", a părintelui prof. Univ.Dr. Jan Nicolae și a iconografului Ioan Popa. Seara se va încheia cu un concert de muzică bizantină, informează un comunicat al Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Sâmbătă, 03 februarie, de la ora 16.00, va avea loc la Muzeul Etnografic o masă rotundă cu tema „Arta de tradiție bizantină în contemporaneitate".

Afis ZAB 2018 jpg jpeg

Vă prezentăm în continuare programul complet al manifestărilor:

Eveniment ce reunește o serie de manifestări dedicate redescoperirii și promovării ethosului artistic bizantin, „Zilele Artei Bizantine”, ajuns la cea de-a XIV-a ediție, se va desfășura la Cluj-Napoca, în perioada 1-4 februarie 2018.

Organizat de Grupul de cultură și muzică bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”, așa cum a fost gândit, evenimentul își propune să introducă participanții într-o atmosferă inedită, temeluită pe deschiderea spre orizonturile lumii bizantine, atât de puțin cunoscute contemporaneității dar, în egală măsură, atât de firesc de încadrat vieții cotidiene în cetate. Programul evenimentului va debuta joi - 1 februarie, la Mănăstirea Florești, de la ora 21.00, unde va avea loc slujba de priveghere, cu ocazia praznicului Întâmpinării Domnului.

Răspunsurile la strană vor fi date de corurile de muzică bizantină PSALTIS, de la Mănăstirea Antim – București, condus de protopsaltul FLORIN LEONTE, și SF. IOAN DAMASCHIN din Cluj-Napoca, condus de protopsaltul SORIN ALBU.

În continuare, vineri - 2 februarie, începând cu ora 10.00, la Catedrala Mitropolitană, cele două coruri vor cânta la Sfânta Liturghie, iar apoi, in cea de-a doua parte a zilei, de la ora 18.00 la Muzeul Etnografic, va fi vernisată expoziția de artă bizantină, pregătită de membrii Grupului Sfântul Ioan Damaschin și colaboratori al acestuia. Expoziția va fi urmată de lansarea cărții „Arca noetică de la Alba Iulia”, a părintelui prof. Univ. Dr. Jan Nicolae și a iconografului Ioan Popa (ora 18.30), și de concertul de muzică bizantină susținut de cele două coruri menționate deja, la ora 19.00. 

Cea de-a treia zi va debuta la Paraclisul Sfântul Stelian, unde va avea loc Sfânta Liturghie, de la ora 10.00, cu aceeași configurație a stranelor. La ora 16.00, la Muzeul Etnografic, va fi organizată o masă rotundă cu tema „Arta de tradiție bizantină în contemporaneitate”, cu următorii invitați: lect. univ. dr. Sorin Albu, pr. lect. univ. dr. Nicolae Dura, prof. univ. dr. Elena Chircev, arh. Călin Chifăr, iconograf Ioan Popa.

În ultima zi a evenimentului, duminică – 4 februarie, în cadrul Sfintei Liturghii, la Biserica Învierea Domnului, începând cu ora 10.00, răspunsurile la strană vor fi date de Corul Sf. Ioan Damaschin. Manifestarea „Zilele Artei Bizantine” se va încheia cu vernisajul expoziției de artă bizantină desfășurată la GALERIA BYZANTIA, amplasată la demisolul Bisericii Învierea Domnului, de la ora 18.00.