Vernisajul expoziției „Plugarul, obicei agrar de primăvară” (© Muzeul de Etnografie Brașov)

Vernisajul expoziției „Plugarul, obicei agrar de primăvară”

Expoziția „Plugarul, obicei agrar de primăvară”, vernisată joi, 25 aprilie 2024, la Muzeul Etnografic „Gh. Cernea” din Rupea, prezintă plugarul sub două aspecte: cel al țăranului truditor al muncii câmpului și Plugarul ca cel mai important obicei agrar de primăvară care se practică și astăzi în câteva localități limitrofe zonei Rupea cu Țara Oltului.

Ne aflăm în perioada premergătoare Sfintelor Paști și totodată în mijlocul primăverii. Primăvara pentru țărani înseamnă și debutul muncilor agricole. Este perioada în care, în trecut, țăranii acordau multă atenție muncilor agricole având o legătură echilibrată cu lumea spirituală și cea materială, precizează un comunicat al Muzeului de Etnografie Brașov.

Conform comunicatului citat, expoziția aduce în atenția publicului secvențe din cadrul obiceiului Plugarul din satele Cuciulata, Comăna de Sus, Comăna de Jos, Veneția de Sus, Veneția de Jos și Vad, obicei care astăzi se ține a doua zi de Paști după ce se termină slujba religioasă de la biserică.

De asemenea, aceste informații sunt completate prin expunerea uneltelor agricole utilizate în trecut de către țărani la muncile agricole. În timpul vernisajului au fost prezentate publicului prezent ambele aspecte ale Plugarului cât și un film documentar despre acest obicei.

Expoziția „Plugarul, obicei agrar de primăvară” va fi deschisă la Muzeul Etnografic „Gh. Cernea” din Rupea în perioada aprilie-iulie 2024.