Vernisajul expoziției „O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei” jpeg

Vernisajul expoziției „O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 21 iunie 2016

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) găzduiește, în perioada 23 iunie-24 iulie 2016, expoziția temporară de bijuterie contemporană intitulată „O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei”, proiect prezentat de Assamblage-Scoala de Bijuterie Contemporana într-o ediție specială dedicată podoabelor dacice. Vernisajul va avea loc joi, 23 iunie 2016, ora 16:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, București.

Organizată de Assamblage-Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, cu sprijinul financiar AFCN-Administrația Fondului Cultural Național, expoziția reunește creațiile a 45 designeri de bijuterie contemporană într-o invitație de re-interpretare și de raportare personală la moștenirea culturală autohtonă. Prezent în legende, mituri și folclor, tezaurul devine un organism viu care este circulat, asimilat și transformat prin intermediul creației artistice contemporane. 

Proiectul preia o selecție curatorială a primei ediții „O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei” (prezentată în cadrul Romanian Design Week și Bulgaria One Design Week 2015) și itinerează și instalația de bijuterie contemporană și proiecții multimedia FOUND.LOST.FOUND, participarea oficială a României la International Fashion Showcase-London Fashion Week 2016. Expoziția a mai fost găzduită de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în perioada 10-19 iunie.

«Universal, de-a lungul istoriei, valoarea ofrandelor nu era determinată de cantitatea de aur pe care o conținea, ci de ritualul oferirii în sine. Astăzi, bijuteria contemporană devine importantă prin semnificația ei, continuând eternul dialog dintre prețios și valoros. În contextul revizuirii valorilor, una rămâne constantă:valoarea culturală a bijuteriei va depăși mereu evaluarea ei materială.» David Sandu, curatorul expoziției.

Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. 

În zilele de 25 și 26 iunie, între orele 12:00 și 14:00, la sediul Școlii de Bijuterie Contemporană Assamblage din Strada Carol Davila, nr. 26, București, vor fi susținute workshop-uri demonstrative și grupuri de discuții. Programul complet poate fi găsit pe site-ul www.assamblage.org.