Vernisajul expoziției „Mari aviatori brașoveni” (foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș)

Vernisajul expoziției „Mari aviatori brașoveni”

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare a organizat joi, 27 aprilie, vernisajul expoziției itinerante „Mari aviatori brașoveni”.

Organizată în colaborare cu Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, expoziția va fi deschisă în perioada 27 aprilie– 25 iunie 2023, inclusiv de Noaptea Muzeelor 2023 (13 mai), informează un comunicat al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Cei care vor vizita expoziția până la data de 5 mai 2023, vor avea surpriza plăcută de a admira un aeroplan „aterizat” în curtea muzeului. 

Foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Vernisajul expoziției a fost prefațat de zborul unui avion, care a decolat de la Aeroclubul Teritorial „Alexandru Papană” Baia Mare pentru a marca, într-un mod inedit, prima expoziție legată de istoria aviației românești, organizată vreodată la Baia Mare.

Expoziţia prezintă activitatea comandorului Ioan Peneș, participant în Primul Război Mondial, și a cinci aviatori militari din cel de-Al Doilea Război Mondial: comandor Dan Valentin Vizanty, comandor Ioan Milu, comandor Emil Droc, comandor Eugeniu Pârvulescu și comandor Alexandru Frim.

Foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Expoziția cuprinde obiecte personale care au aparținut aviatorilor, fotografii, brevete, publicații din perioada interbelică și machete de avioane. Prin intermediul unor tablete de diferite dimensiuni sunt prezentate în permanență filme despre aviatorii brașoveni care s-au remarcat prin pasiune pentru aviație, curaj, tărie de caracter și perseverență, dând aviației române, mai ales începând cu secolului XX, dar și după aceea, performanțe comparabile cu cele ale unor țări mult mai dezvoltate din punct de vedere economic și tehnologic.