Expoziția „Călătorie în lumea stampelor Meiji”

Universul culturii nipone, reconstituit de expoziţia „Călătorie în lumea stampelor Meiji”

Expoziţia „Călătorie în lumea stampelor Meiji”, ce reconstruieşte universul culturii nipone de la sfârşitul secolului XIX prin intermediul a peste 150 de xilogravuri tradiţionale japoneze, va fi vernisată, sâmbătă, 11 februarie, la ARCUB.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, este pentru prima dată când un proiect expoziţional bucureştean prezintă o incursiune completă în lumea stampelor japoneze din perioada Meiji. În comparaţie cu alte expoziţii realizate până în acest moment cu stampe din perioada Meiji, care s-au axat doar pe o singură temă, „Călătorie în lumea stampelor Meiji” acoperă în integralitate teme specifice, precum împărat, teatru, Bijin-ga (femei frumoase) şi peisaje.

Stampele japoneze expuse la ARCUB sunt puse la dispoziţie de colecţionarul George Şerban şi sunt gravuri în stilul Ukiyo-e, ce au fost realizate în epoca Meiji de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Şcoala Ukiyo-e (lit. „imagini ale lumii trecătoare”) explorează în imagini interesul pentru instantaneu, pentru clipa prezentă şi a influenţat artişti impresionişti, precum Vincent Van Gogh, Claude Monet sau Paul Cezanne.

Pe lângă cele 164 de stampe japoneze, expoziţia cuprinde picturi pe mătase, vase de porţelan datând din perioada Meiji, cărţi ilustrate cu xilogravuri originale japoneze, dar şi chimonouri şi accesorii vestimentare puse la dispoziţie de Laura Caraman.

Expoziţia este curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă şi poate fi vizitată în perioada 11 februarie - 31 martie, la etajul 1 al Hanului Gabroveni, de marţi până duminică, între orele 12,00 - 20,00. Biletele pot fi achiziţionate online, de pe arcub.ro şi bilet.ro, şi de la casa de bilete ARCUB.

„Călătorie în lumea stampelor Meiji” este un eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism, în parteneriat cu Muzeul Brukenthal, sub auspiciile Ambasadei Japoniei în România, cu prilejul Zilei Majestăţii Sale Împăratul Japoniei.

Prezentată pentru prima dată în anul 2022 la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, expoziţia face parte dintr-un demers unic în România, iniţiat de colecţionarul George Şerban de promovare a artei stampelor japoneze şi marchează Ziua Naţională a Japoniei, sărbătorită pe 23 februarie, de Ziua de Naştere a Maiestăţii Sale Împăratul Japoniei.