Un nou spațiu expozițional, deschis în Pinacoteca Palatului Cultural Arad (foto: Complexul Muzeal Arad)

Un nou spațiu expozițional, deschis în Pinacoteca Palatului Cultural Arad

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 28 februarie 2024

Complexul Muzeal Arad inaugurează un nou spațiu expozițional extins din cadrul Pinacotecii muzeului, unde sunt expuse lucrări din colecția de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX).

Evenimentul va avea loc vineri, 1 martie, ora 18.00, în Pinacoteca Palatului Cultural Arad, în prezența reprezentanților autorităților locale, Asociației „Kölcsey” Arad, conducerii muzeului, istoricilor arădeni și specialiștilor muzeului, informează un comunicat al Complexului Muzeal Arad.

După aproape jumătate de secol, Pinacoteca s-a redeschis publicului în primăvara anului 2022, în vechiului spațiu expozițional, restaurat. Definitorie pentru lucrările selectate din colecția de artă europeană a muzeului, constituită în mai bine de o sută de ani, este estetica curentelor care s-au succedat sau au coexistat: romantism, academism, realism. Nume care au marcat istoria artei central-europene se regăsesc în contextul expozițional: Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Joseph August Schoefft, Barabás Miklós, Than Mór, Feszty Árpád, Liezen-Mayer Sándor.

Foto: Complexul Muzeal Arad
Foto: Complexul Muzeal Arad

Lucrările pentru extinderea Pinacotecii au continuat anul trecut, iar pe simezele noului spațiu expozițional sunt expuse picturi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX, reprezentative pentru influența centrelor artistice: Budapesta, Viena, München, Weimar, Düsseldorf, Berlin, Dresda, Paris.

Cu acest prilej se va redeschide expoziția de istorie „Tezaur 1848-1849” cu o sală dedicată statuii „Aradul întristat” și va fi lansat primul audio ghid al muzeului, conceput pentru cele mai valoroase lucrări de artă europeană ale Pinacotecii.

Evenimentul va continua cu un concert de muzică clasică susținut de „Cvartetul arădean”.