UN CEAS PENTRU ARTĂ la Muzeul Colecţiilor de Artă   Vizită cu ghidaj gratuit jpeg

UN CEAS PENTRU ARTĂ la Muzeul Colecţiilor de Artă - Vizită cu ghidaj gratuit

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită marţi, 15 octombrie, ora 16.30 la o vizită cu ghidaj gratuit la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111) în Colecţia Elena şi Anastase Simu. 

Participarea se face numai pe bază de înscriere prin e-mail la programari@art.museum.ro sau prin telefon la 021.314.81.19. Tariful reprezintă preţul biletului de acces în muzeu, fără taxa de ghidaj obişnuită.

Anastase Simu (1854 – 1935) a fost unul dintre animatorii vieţii cultural-artistice ai vremii, fiind ales membru onorific al Academiei Române în anul 1933. Din dorinţa de a construi o clădire care să îi găzduiască remarcabila colecţie de artă, Anastase Simu a inaugurat în anul 1910 muzeul care îi va purta numele, asemănător unui templu grecesc. Muzeul Simu a funcţionat până în anul 1960 când a fost demolat, iar patrimoniul său a fost preluat de Muzeul Naţional de Artă al României. Începând din anul 1981 o parte din colecţie este expusă la Muzeul Colecţiilor de Artă.

Colecţia Elena şi Anastase Simu cuprinde lucrări de pictură, grafică şi sculptură românească şi europeană. Lucrările de artă românească ale colecţiei retrasează evoluţia plasticii româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea (Ştefan Luchian, Lucian Grigorescu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna etc.). Printre lucrările de sculptură se numără şi busturile soţilor Simu create de artistul francez Antoine Bourdelle, prieten apropiat al colecţionarului. Colecţia Simu se remarcă si prin lucrările de artă europeană pe care le deţine (Camille Pissarro, Alphonse Mucha etc.).

Muzeul Colecţiilor de Artă, unic în peisajul cultural românesc, reuneşte în spaţiile unei clădiri de patrimoniu – Palatul Romanit – o serie de colecţii valoroase de obiecte de artă dintre cele mai diferite, donate de-a lungul timpului de diverşi colecţionari, personalităţi ale vieţii culturale româneşti.

Specificul muzeului constă în expunerea acestor colecţii ca entităţi de sine stătătoare, în încercarea de a recompune atmosfera originară a fiecăreia şi de a reda personalitatea şi preocupările colecţionarilor.

UN CEAS PENTRU ARTĂVizită cu ghidaj gratuit la Muzeul Colecţiilor de ArtăColecţia Elena şi Anastase SimuMarţi, 15 octombrie, ora 16.30Tarif:biletul de acces în muzeu (15 lei întreg)Participarea se face pe bază de înscriere prin e-mail la programari@art.museum.ro sau prin telefon la 021.314.81.19