"Un altfel de război" la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei jpeg

"Un altfel de război" la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 9 ianuarie 2015

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită să vizitaţi expoziţia "Un altfel de război. Clipe de , , Pace’’ pe frontul din nordul Italiei", eveniment organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii, Complexul Muzeal Bistriţa – Năsăud şi Instituto per Storia del Risorgimento Italiano Gruppo Estero Romeno din Italia.

Primul Război Mondial, moment de cumpănă în istoria umanităţii prin dramatismul său, presărat atât de tragedii individuale cât şi de catastrofe naţionale, a avut şi momente de acalmie, muncă, destindere, refacere, camaraderie, răgazuri surprinse în fotografiile vremii. Astfel de instantanee fac obiectul expoziţiei de fotografie, documente aflate în patrimoniul MNIT şi al Complexului Muzeal Bistriţa – Năsăud dar şi provenite din colecţii personale.

Expoziţia îşi propune să reprezinte cât mai elocvent clipele de, , pace’’ trăite pe front, atât ca imagine în sine, cât şi ca încărcătură emoţională, aflată dincolo de fotografia în sine. În acest sens, expoziţia se axează pe prezentarea unor secvenţe a preocupărilor soldaţilor austro-ungari şi germani din timpul momentelor petrecute în spatele frontului sau în cele de repaos, dintre două bătălii. Panourile fotografice cuprind varii situaţii din cotidianul vieţii de front, de la pozele camaradereşti de gup, trecând la prietenia dintre soldaţi şi animalele care i-au ajutat să-şi îndeplinească sarcinile zilnice, ajungând la realităţile spitalelor de campanie, din apropierea frontului sau la pozele de familie făcute în timpul permisiilor şi încheind cu îndatoririle muncilor efectuate în diverse ateliere şi ferme, menite să susţină efortul de război.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 19 decembrie 2014– 18 ianuarie 2015, la sediul muzeului, str. C. Daicoviciu, nr. 2.