Transportul public din Bucureşti printre anecdotele administrative ale începuturilor jpeg

Transportul public din Bucureşti printre anecdotele administrative ale începuturilor

O nouă conferinţă la Palatul Suţu, 20 noiembrie 2014, ora 19:00:“Transportul public din Bucureşti printre anecdotele administrative ale începuturilor”. Prezintă Lect. dr. arh. Adrian Crăciunescu.

Începuturile transportului public în Bucureşti sunt mai îndepărtate decât suntem obişnuiţi să credem. De obicei ne raportăm doar la apariţia tramvaielor pentru acest început şi uităm adesea că am avut şi omnibuze sau tramcare şi că birjele au marcat peisajul urban aproape un secol. Iar la Bucureşti tramvaiele au fost şi cu cai, şi electrice dar şi cu aburi. S-ar spune că Bucureştii au fost un oraş oriental şi înapoiat. Dar daca ne uităm cu atenţie la fenomenul transportului public s-ar putea să mai diminuăm acest mit al înapoierii dacă ne plasăm în contextul european. E suficient să evocăm câteva aspecte anecdotice ale sale ca să intrăm în spiritul celei de-a doua părţi a secolului al XIX-lea, cu aşteptările uriaşe ale înaintaşilor noştri pentru urbanitate şi civilizaţie occidentală. O perioadă romantică i-am spune, perioadă care se încheie prin măsurile administrative mai radicale ale primarului Vintilă Brătianu, cel care în 1912 marca începutul epocii moderne a transportului public unificat sub controlul comunal.

Lect.dr.arh. Adrian Crăciunescu, cadru didactic la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, Departamentul de Istoria şi Teoria Arhitecturii &Conservarea Patrimoniului. Venind dinspre ramura „conservării patrimoniului” am fost condus în timp mai mult spre aspectele administrative ale protecţiei patrimoniului. Asta poate şi ca urmare a câtorva ani importanţi din carieră în care am fost funcţionar public, cu funcţii mai mari sau mai mici în Ministerul Culturii. Aşa se face că sunt membru în Comitetul Internaţional Ştiinţific al ICOMOS pentru probleme legale, administrative şi financiare (ICLAFI), că ţin cursurile de „Evidenţa patrimoniului” şi de „Legislaţia patrimoniului” la filiala noastră de la Sibiu sau că teza mea de doctorat s-a ocupat de istoricul practicilor administrative ale urbanizării capitalei între 1859 şi 1914. Ca specialist atestat de către Ministerul Culturii, cea mai mare parte dintre solicitările pe care le primesc sunt de a întocmi evaluări istorico-arhitecturale ale imobilelor clasate sau aflate în zone protejate.

Evenimente din arhiva cu Adrian Crăciunescu:

https://www.facebook.com/events/303296533169231/

https://www.facebook.com/events/1455534511372690/

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Următoarele conferinţe de joi:27.11.2014 „Segregarea urbană. Ce şi cum în Bucureşti!” Viorel Mionel04.12.2014 „Fotograful Franz Mandy” cu Emanuel Bădescu11.12.2014 „Cartierele Regiei monopolurilor de stat”cu Andrei Răzvan Voinea