THE PEARL BUTTON: Apa nu uit─â niciodat─â! jpeg

THE PEARL BUTTON: Apa nu uit─â niciodat─â!

Toamna acesta se lanseaz─â pe marile ecrane cel mai recent film al prolificului regizor chilian Patricio Guzm├ín. The Pearl Button, filmul premiat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu ├«n 2015 prezint─â o poveste despre rela╚Ťia milenar─â a omului cu apa ╚Öi despre c─âile misterioase prin care apa ne pune ├«n leg─âtur─â cu universul.

Ac╚Ťiunea este plasat─â ├«n Patagonia de Vest, cel mai mare arhipelag existent pe Terra, pozi╚Ťionat la sud de Chile, ├«n Oceanul Pacific. Aici, cinci triburi au reu╚Öit s─â tr─âiasc─â  peste 10.000 de ani, petrec├óndu-╚Öi majoritatea vie╚Ťii pe ap─â, ├«nv─â╚Ť├óndu-i tainele ╚Öi reu╚Öind s─â supravie╚Ťuiasc─â unor temperaturi polare ╚Öi celor mai puternici curen╚Ťi. Aceste triburi nu au conceptul divinit─â╚Ťii, ├«ns─â cred ├«n puterea apei ╚Öi au ├«nv─â╚Ťat chiar s─â-i imite fiecare sunet.

O istorie tabu

Armonia comuniunii lor este distrus─â ├«n momentul ├«n care primele campanii de colonizare ajung ├«n arhipelag, la ├«nceputul secolului XIX, perioad─â din care dateaz─â legenda lui Jimmy Button, b─â╚Ötina╚Öul care a renun╚Ťat la libertate ╚Öi p─âm├ónturi ├«n schimbul unui nasture din perl─â. Dac─â la ├«nceput, triburile sunt dezr─âd─âcinate de for╚Ťele coloniale din Europa, la finalul secolului amenin╚Ťarea vine de pe propriul continent, c├ónd autorit─â╚Ťile din Chile ╚Öi Argentina vor s─â-i ÔÇ×civilizezeÔÇŁ pun├ónd cap─ât rela╚Ťiei lor ancestrale cu apa.

jemmy button et les anglais 0 jpg jpeg

Zeci de ani mai târziu, una din cele mai importante insule din arhipelag devine o închisoare secretă în timpul regimului Pinochet dar oceanul refuză să-i păstreze secretele sângeroase.

ÔÇ×Simt c─â lovitura de stat a lui Pinochet a avut loc anul trecut, luna trecut─â sau s─âpt─âm├óna trecut─â. Pentru mine timpul nu a trecut iar amintirile au r─âmas intacte ╚Öi m─â simt de parc─â a╚Ö fi r─âmas prins ├«ntr-o capsul─â de cihlimbar.ÔÇŁ Patricio Guzm├ín

Dup─â lovitura de stat, Guzm├ín a fost ╚Ťinut ├«n deten╚Ťie pe Stadionul Na╚Ťional din Santiago ╚Öi amenin╚Ťat cu execu╚Ťia. ├Än 1973 a plecat din Chile iar mai t├órziu a devenit unul dintre cei mai aprecia╚Ťi regizori sud-americani, ╚Öase dintre filele lui av├ónd premiera la Festivalul Interna╚Ťional de la Cannes, printre care:ÔÇ×The Pinochet CaseÔÇŁ, ÔÇ×Salvador AllendeÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×Nostalgia for the LightÔÇŁ.