T─ârt─âria  Me┼čte┼čug ┼či prestigiu jpeg

T─ârt─âria. Me┼čte┼čug ┼či prestigiu

Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei g─âzduie┼čte, p├ón─â ├«n luna martie, expozi┼úia ÔÇ×Me╚Öte╚Öug ╚Öi prestigiu. Depozitele de bronzuri de la T─ârt─âriaÔÇŁ:aceasta cuprinde peste 500 de piese din bronz ┼či fier, dat├ónd din perioada secolelor al IX-lea ┼či al VIII-lea ├«.Hr.

Expozi┼úia ÔÇ×Me╚Öte╚Öug ╚Öi prestigiu. Depozitele de bronzuri de la T─ârt─âriaÔÇŁ reune┼čte dou─â depozite din bronz ┼či fier ┼či reprezint─â una dintre cele mai bogate ┼či complexe depuneri de acest fel descoperite p├ón─â ├«n acest moment pe teritoriul Rom├óniei ┼či ÔÇô destul de probabil ÔÇô din zona carpatic─â ┼či a bazinului Dun─ârii mijlocii ┼či de jos. Depozitele descoperite ├«n situl T─ârt─âria-Podu T─ârt─âriei sunt datate ├«n perioada mijlocie a primei epoci a fierului, Hallstatt mijlociu, a╚Öa-numita perioad─â a culturii Basarabi. Piesele, depuneri cu caracter votiv, sunt unicat. Armele, uneltele, piesele de port ╚Öi de harna╚Öament descoperite la T─ârt─âria sunt elemente de prestigiu social ┼či me┼čte┼čug reprezentative pentru acea perioad─â.

mnir afis jpg jpeg

Depozitele identificate sunt rezultatul unei cercet─âri arheologice cu caracter sistematic, dar ┼či preventiv, care a contribuit de-a lungul timpului la cuno┼čterea trecutului, dar ┼či la ├«mbog─â┼úirea colec┼úiilor Muzeului Na┼úional de Istorie a Rom├óniei. Expozi┼úia g─âzduit─â acum de muzeu face parte din proiectul ÔÇ×Platform─â PILOT de valorizare trans-disciplinar─â prin baze de date rela╚ŤionateÔÇŁ.