T├órgul m─ârti┼čorului la M┼óR jpeg

T├órgul m─ârti┼čorului la M┼óR

Preluat de lumea urban─â la ├«nceput de secol XX ╚Öi devenit mod─â, purtat drept colier ╚Öi podoab─â, ╚Ťinut la piept sau la m├ón─â, primit ca suvenir sau mai nou, cadou, m─âr╚Ťi╚Öorul supravie╚Ťuie╚Öte ├«n diferite forme p├ón─â ├«n contemporaneitate, de la firul simplu r─âsucit ├«n alb ╚Öi ro╚Öu, p├ón─â la m─âr╚Ťi╚Öorul virtual.

Muzeul Na╚Ťional al ╚Ü─âranului Rom├ón v─â a╚Öteapt─â ├«n perioada 26 februarie ÔÇô 1 martie 2020, ├«ntre orele 10.00 ╚Öi 18.00, la T├órgul M─âr╚Ťi╚Öorului. Evenimentul urm─âre╚Öte tradi╚Ťia ultimelor t├órguri organizate de Muzeul ╚Ü─âranului, oferind ├«n continuare publicului posibilitatea de a se ├«nt├ólni cu o ofert─â bogat─â prin unicitatea ╚Öi diversitatea m─âr╚Ťi╚Öoarelor. 

├Än peisajul t├órgurilor bucure╚Ötene, T├órgul M─âr╚Ťi╚Öorului de la MN╚ÜR pune valoare pe obiectul handmade ╚Öi pe inova╚Ťie, ├«ncuraj├ónd creativitatea ├«n sfera artistic─â ╚Öi me╚Öte╚Öugul capabil s─â fie re├«nnoit cu noi particularit─â╚Ťi care s─â comunice prin expresivitate, imagina╚Ťie, sim╚Ť al umorului semnifica╚Ťiile mai vechi sau mai noi ale m─âr╚Ťi╚Öorului. Participan╚Ťii invita╚Ťi ÔÇö studen╚Ťi, arti╚Öti, me╚Öte╚Öugari ÔÇö folosesc ca surs─â de inspira╚Ťie lumea ╚Öi mitologia ╚Ť─âr─âneasc─â ori imagineaz─â noi forme ale creativit─â╚Ťii urbane: de la obiectul manufacturat ╚Öi reciclat, care folose╚Öte materiile naturale devenite clasice, la amprenta unui design contemporan, banda desenat─â sau personaje ╚Öi semne din mitologia urban─â, imaginate pe o multitudine de materii neconven╚Ťionale. 


afistargulmartisorului2020mic jpg jpeg

T├órgul ├«╚Öi propune s─â aduc─â ├«n aten╚Ťia publicului cump─âr─âtor ╚Öi alte categorii variate de m─âr╚Ťi╚Öoare, care trimit la o serie de revizit─âri ale trecutului recent: m─âr╚Ťi╚Öorul de ora╚Ö, m─âr╚Ťi╚Öorul rustic, m─âr╚Ťi╚Öorul cro╚Öetat sau tip goblen, m─âr╚Ťi╚Öorul tradi╚Ťiilor reinventate sau miniaturile din sticl─â ale anilor optzeci, ca un contrapunct la crea╚Ťiile ultimilor ani, ├«n care principala expresie este cea a obiectului handmade. 

La fel ca ├«n anii trecu╚Ťi, printre participan╚Ťii la t├órgul de anul acesta se num─âr─â ╚Öi ╚Öcoli, funda╚Ťii, asocia╚Ťii, organiza╚Ťii care desf─â╚Öoar─â ac╚Ťiuni cu caracter umanitar ╚Öi sprijin pentru categorii defavorizate. 

Devenit─â accesoriu tradi╚Ťional al T├órgului M─âr╚Ťi╚Öorului, oferta gastronomic─â, r─âm├ón├ónd un sus╚Ťin─âtor al micilor produc─âtori care vor fi al─âturi cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de buc─ât─ârie natural─â, chiar dac─â zona reprezentat─â este rural─â sau urban─â: turt─â dulce din Harghita ╚Öi Arge╚Ö, pr─âjiturele de cas─â ╚Öi alte produse de patiserie din Alexandria, Baia Mare ╚Öi Buz─âu, miere ╚Öi dulce╚Ťuri din Ilfov, ceaiuri ╚Öi plante de leac din D├ómbovi╚Ťa, dar ╚Öi mere sau fructe uscate. 

V─â a╚Ötept─âm ca ├«n fiecare an s─â m─âr╚Ťi╚Öorim ├«mpreun─â cu fir alb ╚Öi ro╚Öu timp de 5 zile!  Pre╚Ťul biletului de intrare la t├órg: adul╚Ťi - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi ╚Öi studen╚Ťi, posesori ai cardului Euro 26, ├«n v├órst─â de p├ón─â la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau u╚Öor - 2 lei