T├órgul de S├ónmedru, de antichit─â╚Ťi ╚Ť─âr─âne╚Öti  jpeg

T├órgul de S├ónmedru, de antichit─â╚Ťi ╚Ť─âr─âne╚Öti

Muzeul Na╚Ťional al ╚Ü─âranului Rom├ón v─â a╚Öteapt─â, ├«ncep├ónd de vineri, 23, p├ón─â duminic─â, 25 octombrie 2020, ├«ntre orele 10 ╚Öi 18, la T├órgul de S├ónmedru ÔÇô de antichit─â╚Ťi ╚Ť─âr─âne╚Öti, la care vor participa aproximativ 40 de colec╚Ťionari din toat─â ╚Ťara cu lucruri vechi, de colec╚Ťie. Puse unele l├óng─â celelalte, obiectele prezentate la t├órg formeaz─â o poveste frumoas─â ╚Öi impresionant─â din via╚Ťa rural─â, din vremuri care ├«ncep cu ÔÇ×a fost odat─â ca niciodat─âÔÇŁ.

Vizit├ónd acest t├órg, ve╚Ťi avea o imagine vie a ceea ce a ├«nsemnat gospod─âria ╚Ť─âr─âneasc─â ├«n ansamblul ei, invit├óndu-v─â s─â salv─âm ├«mpreun─â obiectele de la uitare ╚Öi degradare ╚Öi s─â le reintroducem ├«ntr-un circuit al civiliza╚Ťiei urbane contemporane.

├Än cadrul t├órgului de la Muzeul ╚Ü─âranului, ve╚Ťi putea admira ╚Öi cump─âra:

piese de costum ╚Ť─âr─ânesc,

╚Ťes─âturi de interior (covoare, ╚Ötergare, fe╚Ťe de pern─â ╚Öi fe╚Ťe de mas─â),

icoane pe lemn și pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe,

mobilier crestat, pictat (l─âzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri),

ceramic─â, doni╚Ťe, vase din lemn, putinei, c─âuce,

furci ╚Öi ro╚Ťi de tors, fuse, v├órtelni╚Ťe,

felinare, ceasuri, candelabre, piuli╚Ťe ╚Öi r├ó╚Öni╚Ťe de alam─â, dar ╚Öi

publica╚Ťii socio-etnografice din perioada interbelic─â, bancnote vechi, timbre cu subiecte etnografice...

Al─âturi de anticari, Galeria de Art─â ╚Ü─âr─âneasc─â scoate ├«n curte obiecte care mai de care mai ├«nc├ónt─âtoare: haine de s─ârb─âtoare, ╚Ötergare din bumbac, scoar╚Ťe, lepedeie ╚Öi fe╚Ťe de mas─â; plo╚Öti, ulcioare, c─âni, farfurii; obiecte din lemn: linguri, casete, scaune; ou─â ├«ncondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticl─â, ├«mpletituri ╚Öi alte me╚Öte╚Öuguri. Vizitatorii sunt invita╚Ťi s─â r─âsfoiasc─â, s─â citeasc─â ╚Öi s─â-╚Öi ├«mbog─â╚Ťeasc─â biblioteca cu publica╚Ťiile Muzeului: c─âr╚Ťi cu teme etnologice, c─âr╚Ťi-obiect, albume ori revista Martor. De asemenea, ├«mbiem publicul cu pr─âjituri, turt─â dulce, cozonaci ╚Öi miere, dar ╚Öi cu brag─â sau ╚Ťuic─â. Nu vor lipsi nici plantele de leac sau ghivecele cu flori.


afis╠Ž Ta╠érgul de Sa╠énmedru online jpg jpeg

Pre╚Ťul biletului de intrare la t├órg: adul╚Ťi - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi ╚Öi studen╚Ťi, posesori ai cardului Euro 26, ├«n v├órst─â de p├ón─â la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau u╚Öor - 2 lei.

Sfântul Dumitru sau Sânmedru este stăpân peste iarna care vine. Jumătate de an stăpânește Sfântul Gheorghe și cealaltă jumătate el.

Este ziua soroacelor pentru tot felul de ├«n╚Ťelegeri ├«ntre slugi ╚Öi st─âp├óni, chiria╚Öi ╚Öi proprietari, cei care dau ╚Öi cei care primesc bani ├«mprumut. ├Ämplinirea sorocului e prilej de petrecere ╚Öi de ceart─â.

Nu se lucreaz─â de Sf├óntul Dumitru ÔÇô deloc. St├ónele se desfac ╚Öi oile pleac─â la vale. Ca s─â afle cum va fi timpul, ciobanii ├«ntind un cojoc. Dac─â se a╚Öaz─â pe el o oaie neagr─â, iarna va fi bl├ónd─â, dac─â oaia e alb─â, iarna va fi cu mult─â z─âpad─â.

Irina Nicolau, Ghidul s─ârb─âtorilor rom├óne╚Öti, Bucure╚Öti, Editura Humanitas, 1998.

Legenda spune c─â Dumnezeu i-a chemat la El s─â le ├«ncredin╚Ťeze cheile vremii, pe S├óngeorz ╚Öi S├ómedru: ÔÇ×Iaca de acum v─â ├«ncredin╚Ťez vou─â cheile vremii ╚Öi la porunca mea ave╚Ťi s─â ├«nchide╚Ťi mai devreme sau mai t├órziu, vremile anului. Sfin╚Ťii au primit cheile ╚Öi unul a plecat ├«n dreapta, ╚Öi unul ├«n st├ónga. C├ónd se aude tronc─ânit de broa╚Öte, S├óngeorzul ├«ntinde m├óna ╚Öi ia cheile din m├óna lui S├ómedru, ╚Öi mereu ├«nchide iarna cu o cheie, iar cu cealalt─â deschide prim─âvara, vremurile bune, c─âci prin glasul broa╚Ötei a primit o veste ╚Öi porunc─â de la Dumnezeu. C├ónd p─âs─ârile c─âl─âtoare sunt duse de la noi, c├ónd nu se mai aude tronc─ânit de broasc─â, S├ómedru ├«ntinde m├óna ╚Öi prime╚Öte cheile de la S├óngeorzul, apoi cu grab─â ├«nchide vremea bun─â cu o cheie ╚Öi cu cealalt─â deschide iarna. Ei poart─â cheile la br├óu, ca nu cumva s─â le fure cineva din u╚Öile vremii ╚Öi s─â se joace cu vremea cum le place.ÔÇŁ

Simion Florea Marian, S─ârb─âtorile la rom├óni. Studiu etnografic, Bucure╚Öti, Editura Funda╚Ťiei Culturale Rom├óne, 1994.