Târg de Sfinții Mihail și Gavriil la Muzeul Țăranului jpeg

Târg de Sfinții Mihail și Gavriil la Muzeul Țăranului

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 1 noiembrie 2016

"Sâmbătă, înainte de Hranghel, se fac moși. De Hranghel fiecare om trebuie să aprindă o lumânare care îi va fi „lumina de veci“ în lumea de dincolo. Finii merg cu colăcei la nași. Se amestecă berbecii cu oile. În acest scop se face turta areților (berbecilor) care se aruncă între oi. Dacă ea cade cu fața în sus, oilor le va merge bine. Se serbează „cu desăvârșit nelucru“. " (Irina Nicolau)

Timp de două zile, sâmbătă, 5 și duminică, 6 ale lui Brumar, 50 de meșteri și artiști iconari vin la Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil de la Muzeul Național al Țăranului Român, cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an.

Alături de meșteri, Galeria de Artă Țărănească scoate în curte obiecte care mai de care mai încântătoare:haine de sărbătoare, ștergare din bumbac, scoarțe, lepedee și fețe de masă;ploști, ulcioare, căni, farfurii;obiecte din lemn:linguri, casete, scaune;ouă încondeiate;icoane pictate pe lemn sau pe sticlă, împletituri și alte meșteșuguri.

mtr 1 jpg jpeg

De-ale gurii puteți târgui:miere, dulceață, prăjituri, zacuscă, sucuri și țuică.

Vă invităm să regăsiți frumusețea și mărturia gesturilor în lucrurile meșteșugite deopotrivă de țărani, artizani și artiști.

De sâmbătă, 5 până duminică, 6 noiembrie 2016, de orele 10 de dimineață până la 6 seara.

Preț bilet:4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).

Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil este ultimul târg al seriei de acțiuni începute în luna septembrie în cadrul evenimentului Primenire, prin care Muzeul Național al Țăranului Român a relansat promovarea târgurilor dedicate meșterilor, artizanilor și artiștilor care recuperează și revitalizează meșteșugurile, aducând de asemenea în atenția publicului noi interpretări formale ale obiectului tradițional.