Târg de Mucenici la Muzeul Țăranului Român jpeg

Târg de Mucenici la Muzeul Țăranului Român

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 4 martie 2015

Fundaţia Kogaion 115 organizează Târgul de Mucenici, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în perioada 6-8 martie 2015. Special pentru aceste zile, din Stăuceni, județul Botoșani, moldovence pricepute vor veni să prepare, sub ochii vizitatorilor, mucenici tradiționali, frământați din făină de grâu, insiropați cu miere și pudrați din belșug cu miez de nucă.

Indiferent de denumirea lor (Mucenici, Sfinți, Brânduși, Bradoși, Moși de paresimi), în funcție de zonele etnografice ale țării, aceste copturi au formă de om, albină, pasare sau de colac. Pentru acest eveniment vor fi pregătiți și mucenici uriași, cu înălțime de un metru și având chip de om. Aluatul gustos va fi împletit și sub forma de soare sau de hartă a României. 

În târg se vor găsi și obiecte tradiționale, lucrate cu multă măiestrie de meșteri autentici. Pentru ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, puteți alege de aici, persoanelor dragi, cadouri cu totul deosebite:ii cu alesături, rochii din lână împâslită, genți din piele naturală cu motive naționale, obiecte de ceramică pictată, din lemn sculptat, straie și podoabe tradiţionale, icoane pe lemn sau pe sticlă.

Pentru cei care respectă zilele de post, gospodinele vin la târg cu zacuscă de vinete sau de ghebe, miere și păstură, dulceţuri, siropuri şi sucuri naturale sau mere aromate, păstrate cu mare grijă peste iarnă. Nu vor lipsi nici brânzeturile de capră, preparatele din pește, prăjiturile de casă, plăcintele de Turnu, turta dulce din Covasna și palinca din Bistrita Năsăud.

În curtea din spate, iubitorii de antichităţi pot găsi obiectul mult dorit la colecţionarii de artă.

Pentru a cinsti cum se cuvine ziua celor 40 de mucenici, sunteţi aşteptaţi cu mâncare proaspăt gătită:sărmăluţe de post, tocană de primăvară şi mucenici muntenești aburind la ceaun, cu multă scorțișoară și nucă pisată.

 

Intrarea la târg este liberă.

Program zilnic:10.00 – 18.00

14687 10152567100031666 3619136851122479264 n jpg jpeg