„Tara (von Neudorf)  Cartographer of Sinister History” jpeg

„Tara (von Neudorf). Cartographer of Sinister History”

Artistul clujean Tara (von Neudorf) este dintre puținii care pictează istorie. Folosind artefacte ale epocii comuniste-hărți didactice, planșe de propagandă, cărți poștale-Tara (n. 1974) crează emoții artistice puternice vorbind foarte precis despre timpuri nu de mult trecute.

Umorul negru se îmbină cu sarcasmul și rezultă astfel o mărturie istorică inedită, capabilă de a emite un mesaj pe cât de coherent, pe atât de viguros. Galeria Anaid Art din București (Diana Dochia, manager general și curator) i-a găzduit în 2011 expoziția National Bitch despre cele cinci Elene din istoria României (Elena Cuza, Elana Lupescu, Elena Ceaușescu, Elena Udrea și Elena Băsescu) pentru ca în 2012 să revină cu Raving History cuprinzând lucrări de o viziune plastică la fel de convingătoare asupra Epocii de Aur ceaușiste.

Pe 3 septembrie 2013 la Centrul Cultural Internațional din Cracovia, Tara (von Neudorf), cu spirjinul aceleiași cutezătoare Diana Dochia și a sa Galerie Anaid Art, vernisează o expoziție intitulată „Tara (von Neudorf). Cartographer of Sinister History”. Este un eveniment artistic la fel de provocator, precum anunță și titlul celor şapte secţiuni ale sale:Tara (von Neudorf), Cronicar al realităţii neurotice, Profesor de istorie incomodă, Detectiv al identităţilor rătăcite, Ilustrator al îndoctrinărilor şcolăreşti, Demascator al istoriei mai puţin cunoscute, Cartograf al ideologiilor necinstite. Cele optzeci de lucrări ale sale înfățișează până pe 24 noiembrie 2013 publicului polonez o interpretare personală a unor momente traumatizante şi controversate din istoria omenirii.