Ştefan Luchian la Muzeul Naţional Cotroceni- 145 de ani de la naştere
Muzeul Naţional Cotroceni şi-a propus să încânte publicul cu o nouă expoziţie din seria mari clasici ai picturii româneşti. De data aceasta în lumina reflectoarelor este pus pictorul Ştefan Luchian. Demn mânuitor al pensulei, pictorul a încântat societatea timpului său şi a rămas în memoria colectivă pentru minunatele sale compoziţii florale.
Deşi existenţa lui pămâneană nu a fost una foarte lungă, pictorul şi-a exercitat vocaţia artistică cu dăruire. A început să picteze sub îndrumarea lui Nicolae Grigorescu, iar mai apoi s-a perfecţionat la München şi Paris. A expus lucrări la saloanele celebre din timpul său şi a făcut parte din grupul fondator al societăţii Tinerimea Artistică. Dispariţia lui la doar 48 de ani a făcut ca opera sa să valoreze mai mult atât material cât şi imaterial.
În cadrul expoziţiei de la Muzeul Cotroceni se pot admira peste 100 de lucrări, dintre care:uleiuri pe pânză şi carton, pasteluri, acuarele, cărbune, tuş şi creion. Alegerea lor a fost menită să atingă toate temele abordate de pictor:flori, peisaje, portrete, natură statică, nuduri. În expoziţie se află şi obiecte personale ale pictorului:şevalet, penel, cutia de culori, scaun, bască, alături de un bust al artistului, semnat de sculptorul Dimitrie Paciurea.
Demersul muzeografic a antrenat reunirea lucrărilor din 16 insituţii de artă din România:Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“, Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Muzeul de Artă Braşov, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ Bacău, Muzeul Judeţean Botoşani, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Regiunii Porţile de Fier Drobeta-Turnu Severin, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea-Muzeul de Artă.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada12 iunie-31 august 2013, de marţi până duminică între orele 9.30 -17.30. Tariful de vizitare este de 10 lei. Expoziţia este reunită într-un album color, ce se poate achiziţiona de la magazinul de prezentare al muzeului, deschis între orele 9.30-17.30.