Spectacol de teatru despre Eva Heyman   ÔÇ×Anne Frank de OradeaÔÇŁ jpeg

Spectacol de teatru despre Eva Heyman - ÔÇ×Anne Frank de OradeaÔÇŁ

­čôü Istoria Teatrului
Autor: Redac╚Ťia

Teatrul Regina Maria din Oradea va prezenta, pe 21 noiembrie, premiera spectacolului "Eva Heyman", feti╚Ťa care a ╚Ťinut un jurnal ├«n ghetoul din Oradea, dramatizare, concept ╚Öi regie semnate de Emil Sauciuc ╚Öi Ioana-Maria Repciuc.

ÔÇ×Spectacolul este o dramatizare a jurnalului ╚Öi are o misiune dubl─â: aceea de a aduce un omagiu Evei Heyman, feti╚Ťa curajoas─â ╚Öi perspicace, care a c─âzut victim─â unui sistem coercitiv ╚Öi aceea de a se ├«nscrie - al─âturi de alte ├«nsemn─âri, documente, monumente istorice ╚Öi de cl─âdirile evreie╚Öti din Oradea - ├«n circuitul m─ârturiilor-manifest ├«mpotriva unor astfel de atrocit─â╚ŤiÔÇŁ, se arat─â ├«n comunicatul teatrului.

Rolul Evei Heyman este interpretat de actri╚Ťa Ioana-Maria Repciuc, la r├óndul ei or─âdeanc─â, care urc─â pentru prima dat─â ├«n calitate de actor profesionist pe scena Teatrului Regina Maria.

ÔÇ×Acum c├ó╚Ťiva ani am descoperit jurnalul Evei Heyman ╚Öi l-am citit, devor├óndu-l. M-a captivat at├ót de mult ├«nc├ót am ├«nceput s─â-l dramatizez imediat dup─â lecturare. Era perfect pentru scen─â... Lucr├ónd la el am descoperit multe despre caracterul Evei, despre rela╚Ťia ei cu p─ârin╚Ťii ╚Öi cu rudele, cu prietenii, dar ╚Öi cu societatea par╚Ťial dement─â, s├óngeroas─â, care era p─âtruns─â de moarte ╚Öi dezumanizare. Spectacolul nostru este un manifest ├«mpotriva ororilor din lumea contemporan─â. Uciderea prin torturare ╚Öi gazare a evreilor s-a petrecut at├ót de aproape de noi, de aceast─â epoc─â, ├«nc├ót m─â ├«nsp─âim├ónt─âÔÇŁ, spune Emil Sauciuc.

Premiera va avea loc duminic─â, 21 noiembrie, de la de la ora 18:00, la Sala Arcadia, urm─âtoarea reprezenta╚Ťie fiind programat─â ├«n data de 30 noiembrie, de la ora 18:00, tot la Sala Arcadia.

Eva Heyman - Anne Frank de Oradea

Eva Heyman (foto dreapta), asociat─â deseori cu Anne Frank, care a avut aceea╚Öi soart─â crunt─â, a fost o feti╚Ť─â evreic─â din Oradea, care ╚Öi-a g─âsit sf├ór╚Öitul tragic la v├órsta de 13 ani ├«n lag─ârul de la Auschwitz.

Eva Heyman jpg jpeg

Cu c├óteva luni ├«nainte de a fi deportat─â, Eva a ├«nceput s─â scrie un jurnal, unde a consemnat g├ónduri, sentimente, aspira╚Ťii, dar ╚Öi ├«nt├ómpl─âri ╚Öi evenimente care surprind ╚Öi recreeaz─â realitatea unei lumi ├«n schimbare, generat─â de invazia nazi╚Ötilor ╚Öi de ura antisemit─â pe care ace╚Ötia o r─âsp├óndesc ├«n jurul lor. Astfel, printre r├óndurile scrise, cu mult─â luciditate, de un copil-observator, care sper─â, iube╚Öte, viseaz─â, se cite╚Öte teama, disperarea ╚Öi neputin╚Ťa ei, a semenilor ei, marginaliza╚Ťi ╚Öi os├óndi╚Ťi, dar ╚Öi atitudinea celorlal╚Ťi, a╚Öa-zi╚Öilor ÔÇ×arieniÔÇŁ, unii transforma╚Ťi ├«n c─âl─âi, al╚Ťii ├«n ajutoare.

Jurnalul ei a fost scos pe furi╚Ö din ghetoul ├«n care evreii au fost muta╚Ťi cu for╚Ťa, de c─âtre buc─ât─âreasa familiei ╚Öi pe urm─â ├«nm├ónat mamei Evei, care a supravie╚Ťuit Holocaustului. Agnes Heyman a decis s─â publice ├«nsemn─ârile fiicei sale.