Simpozionul „Arheologia peisajului şi frontierele romane” jpeg

Simpozionul „Arheologia peisajului şi frontierele romane”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 19 noiembrie 2015

Vineri, 20 noiembrie 2015, începând cu ora 09:30, Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” şi Vector Studio, organizează simpozionul „Arheologia peisajului şi frontierele romane”. Evenimentul va avea loc la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile.

La capătul unui an de activitate intensă, colectivul proiectului de cercetare Limes Transalutanus iese la rampă pentru a-şi prezenta rezultatele şi preocupările. Proiectul este finanţat de UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării) şi explorează căile cele mai eficiente de investigare a unui obiectiv arheologic liniar, aşa cum ar fi o frontieră istorică, o autostradă sau un oleoduct.

Într-un context cognitiv în care nu toţi termenii propuşi sunt perfect clari – ce înseamnă „arheologia peisajului”? – cercetătorii noştri, cât şi partenerii din Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” şi Vector Studio, propun publicului şi specialiştilor expuneri dintr-un spectru tehnologic larg:cercetare aeriană, drone, fotogrametrie, geofizică, geologie, cartografie, toponimie, documente istorice, cercetare de suprafaţă, ceramistică, GIS, baze de date.

La eveniment vor participa specialiști din București, Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, Slatina, Piteşti, Brăila și Rouen, cu scopul de a analiza direcția în care se îndreaptă arheologia „siturilor liniare” din România și măsura în care aceasta se aliniază tendinţelor internaţionale.

site 0 jpg jpeg